Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? İşte çiftçinin yeni gelir kapısı - Haberin Var Mı? Haberleri

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi"yle ilaç, gıda ve kozmetik gibi farklı sektörlerde ham madde olarak kullanılan ve doğada kendiliğinden yetişen ıtri ve tıbbi bitkilerin bilinçli tarımla üretilmesi hedefleniyor.

        İlk etapta 25 ilde uygulanan proje kapsamında, Hatay'ın defnesi ve zahteri, Denizli'nin kekiği, Karabük'ün safranı, Muğla ve Aydın'ın adaçayı, Isparta'nın lavantası gibi daha birçok ıtri ve tıbbi bitki çiftçiler için alternatif ürün haline gelecek.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ıtri ve aromatik bitkiler açısından zengin bir ülke olduğunu söyledi. Bu tür bitkilerin doğada gelişigüzel toplandığına işaret eden Olgun, bunun önüne geçmek ve çiftçiye alternatif ürün sunmak adına proje geliştirdiklerini belirtti.

        "ŞU AN İÇİN 25 İLİ KAPSAMAKTA"

        Mehmet Ali Olgun, "Bu bitkilerimizin çoğunun toplama aşamasında yanlış yollar izlenmemesi ve kültürel olarak tarımının yapılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak çiftçimizin toplamaktan ziyade üretimini yapmasını amaçladık. Özellikle kırsal kesimlerde daha yaygın olduğu için çiftçilerimizin alternatif ürün yetiştirmelerini ve gelirini yükseltmelerini amacıyla projeyi geliştirdik. Şu an için proje 25 ili kapsamakta. Zamanla bunu daha da genişletmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

        Olgun, projenin 3 yıllık bir çalışma olduğunu ve şu an çiftçilerden de olumlu tepkiler aldıklarını kaydetti. Dünyada 3 bin 600'e yakın ıtri ve tıbbi bitki türü bulunduğuna işaret eden Olgun, "Dünyada yaygın bu türlerin en büyük kısmı ülkemizde görülmekte. Ülkede var olan biyolojik çeşitliliğe ve tarımsal değerlere sahip çıkılması gerekiyor. Projeyle var olan türlerin yok olmaması için tarımını yapmayı amaçlıyoruz'' diye konuştu.

        DEKAR BAŞINA 100 LİRA DEVLET DESTEĞİ

        Olgun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak çiftçinin gelir seviyesini yükseltmenin yanı sıra yurtiçi tüketimden ziyade ihracata yönelik gelişmelerin de sağlanmasını amaçladıklarını belirtti. Ayrıca dünya piyasalarının istediği kalite ve miktarda, güvenilir tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimin artırılması için yeni bir destekleme politikası uygulandığını anlatan Olgun, tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiren çiftçilere dekara 100 lira destekleme ödemesi yapılacağını kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ