Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "3. Havalimanı olmazsa olmazımız" - İş-Yaşam Haberleri

        Gökhan ARTAN / HT GAZETE

        Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, 29 Mayıs 2013’te temeli atılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılış tarihinin 29 Ekim 2015 olacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün 29 Mayıs 2015’e yetişmesini istemişti

        Atatürk Havalimanı’nda yeni açılan park alanlarını inceleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 29 Ekim 2015 tarihinde açılacağını söyledi. Bakan Elvan, “Marmaray’a rağmen sıkıntı var. Günde 1.5 milyon insan kıtalar arası seyahat ediyor. İstanbul’un özellikle ulaşım altyapısının geliştirilmesi için önemli projeler var. Biz İstanbul’un trafik sorununu kökünden çözmek istiyoruz. İstanbul’u çok iyi analiz ettik ve bu noktada ciddi çalışmalarımız oldu. Önümüzdeki aylarda İstanbul’a yönelik mega projeleri açıklayacağız. Yavuz Sultan Selim Köprümüzü 29 Ekim 2015’te açacağız” dedi.

        5 AYLIK BİR SAPMA OLDU

        İhale yapıldığında 3 yılda bitirilmesi planlanan İstanbul’un üçüncü köprüsünün 29 Mayıs 2013 tarihindeki temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘Köprücü de gelsin” diyerek çağırdığı ihaleyi alan konsorsiyumda bulanan IC Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen’den projenin 2 yılda yani 29 Mayıs 2015’te bitirilmesini istemişti. Yetkililer kürsüye gelirken de Erdoğan’ın “Quickly, quickly (hızlı hızlı) diye seslenmesi törene damgasını vurmuştu. O tarihten sonra çalışmalar hızla devam ederken, Ulaştırma Bakanı Elvan’ın dün yaptığı açıklama ile Yavuz Sultan Köprüsü’nün 29 Mayıs’a değil, 5 ay sonraya yani gelecek yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim’e yetişeceği netleşmiş oldu.

        ATATÜRK HAVALİMANI DEVAM EDECEK

        Bakan Lütfi Elvan, 3. havalimanı bittikten sonra Atatürk Havalimanı’nın yerinde kalacağını ve özellikle yapılacak olan bölgesel imalat sonrası çapraz uçuşlarla devam edeceğini söyledi.

        40 SANİYEDE BİR UÇAK İNİYOR

        Yolcu sayısında çok ciddi artışların söz konusu olduğunu dile getiren Elvan, “Uluslararası Havacılık Teşkilatı’nın ekim ayı raporuna göre, Atatürk Havalimanı ilk kez dünyada en fazla yolcu taşıyan ilk 15 havalimanı arasına girdi. Pik saatlere baktığımızda 40 saniyede bir uçağın iniş-kalkış yaptığını görüyoruz. Atatürk Havalimanı’nda 101 adet uçağın park edebileceği bir apron kapasitemiz var. Bugün buna 26 adet uçağı daha ilave ettik. Bu da gecikmelerin önüne geçecek” dedi.

        TENEKE MAHALLESİ'YE YENİ APRON

        İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uçaklar yeni park yerlerine kavuşurken, askeri alandan alınan arazinin bir bölümünde yapılan çalışmalar tamamlanıp uçaklara park yeri olarak tahsis edildi. Önümüzdeki yılın ilk yarısında 17 uçaklık bir apron, “Teneke Mahallesi” denilen bölgeye inşa edilecek ve toplamda 144 park yeri olacak.

        "ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZ"

        Habertürk Gazetesi yazarı Güntay Şimşek’in 1998 yılından bu yana hazırlayıp sunduğu Airport programının 500’üncü bölümü dün akşam Martı İstanbul’da Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı bir törenle kutlandı. Geniş katılımın olduğu törende konuşan Bakan Elvan, 3. havalimanının Türkiye için gerekliliğine işaret etti. Daha önce Atatürk Havalimanı’nda 267 milyon liralık yatırımla hayata geçen çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Elvan burada da İstanbul’a yapılacak 3. havalimanıyla ilgili sorulara, “Bizim olmazsa olmazımız 3. havalimanıdır. 3. havalimanını inşa etmek zorundayız. Onun inşası buraların atıl kalacağı anlamına kesinlikle gelmemeli. Çünkü artık Türkiye hava trafik yoğunluğunun maksimum düzeyde olduğu bir bölgede bulunuyor” dedi.

        Airport’un 500’üncü bölüm pastasını Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Erhan Çelik, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, yazarımız Güntay Şimşek ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu kesti.

        Arazide yıllarca kömür madenciliği yapıldığına dikkati çeken Elvan, “Kimin sesi çıktı bugüne kadar? Hanginiz tepki gösterdiniz? Yıllarca oralar oyuldu. Bataklık haline dönüştürüldü. İşte biz bu bataklığı gerçek anlamda bu ülkenin yararına sunuyoruz. Kanal İstanbul olmazsa burası da olmaz tezi yanlıştır” diye konuştu.

        HAVACILIK SEKTÖRÜ ORADAYDI

        Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile CEO’su Temel Kotil, TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Erhan Çelik katıldı.

        ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NDE DEMİRYOLU DA OLACAK

        Elvan, “Çanakkale Boğazı’nı da köprü ile geçeceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor. Aslında projemiz tamamlanmış idi. Ancak ben arkadaşlarıma ‘Burada ileride bir demiryolu hattına ihtiyacımız olabilir. Dolayısıyla proje üzerinde, köprü üzerinde bir demiryolu da olsun’ dedim” ifadesini kullandı.

        EN ÖNEMLİ HEDEFLERDEN BİRİ UÇAK YAPMAK

        lvan, 2023’e ait en önemli hedeflerinden bir tanesinin bölgesel uçak imalatı olduğunu kaydederek, “Amacımız kendi yerel-bölgesel uçağımızı imal etmek. Bunu sağladığımız takdirde özellikle çapraz uçuşlarda, hatta bunun imalatından bile önce ilave çapraz uçuşlara geçeceğiz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ