Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kalamış Yat Limanı için 664 milyon dolar veren Koç, imar sorunu nedeniyle ihaleden çekildi - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT GAZETE

        Koç Holding, Mayıs 2014’te yapılan ihalede 664 milyon dolar ile en yüksek teklifi vererek 30 yıl süre ile işletme hakkını kazandığı, Türkiye’nin en büyük marinası olan Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkından vazgeçtiğini açıkladı. Koç Holding’den dün akşam KAP’a yapılan açıklamada, Kalamış Yat Limanı’nın imar planı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının halihazırda kalkmamış olması nedeniyle ihale şartnamesinin İmar Planı başlıklı 19. maddesi kapsamında Tek Art Kalamış’ın işletme hakkı devri sözleşmesinin imzalanmasından vazgeçme kararının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) bildirildiği belirtildi. Açıklamada, ÖİB’nin daha önce, Kalamış Yat Limanı’nın imar planı için yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle ilgili sürecin tamamlanmasını müteakiben, işletme hakkı sözleşmesi için Koç’un bağlı ortağı Tek Art Kalamış’ı işletme hakkı devri sözleşmesi için davet etmeyi planladığı da hatırlatıldı.

        TÜRKIYE’NIN EN BÜYÜĞÜ

        Türkiye'nin denizde bağlama kapasitesi açısından en büyük yat limanı olma özelliği taşıyan ve toplam 1.500 yatın bağlanabildiği Kalamış’ın geçen yıl mayısta yapılan ihalesine 7 grup teklif vermişti. Safi Gayrimenkul ile son ikiye kalan Tek-Art, 664 milyon dolara ihaleyi kazanmıştı. Ancak aradan geçen sürede imar sorunu çözülemedi.

        "OLACAĞIN SÜREÇ İŞLEYECEK"

        Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirme ihalesinde, işletme hakkı devir sözleşmesi imzalanması için "olağan süreç" uygulanmaya devam edilecek.

        AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ihalede, 664 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ'nin, işletme hakkı devri sözleşmesini imzalamaktan vazgeçtiğini duyurması ile Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) imar planını onayladığına ilişkin kararının bugünkü Resmi gazete'de yayımlanmasının ardından, gözler bundan sonraki sürece çevrildi.

        Bu gelişme sonrası da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından "olağan sürecin uygulanacağı" ve sözleşme imzalaması için ilk olarak en yüksek teklifi veren Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ'nin davet edileceği öğrenildi. Söz konusu şirketin, bu davete olumlu yanıt vermemesi durumunda, sırasıyla ikinci ve üçüncü en yüksek teklifi veren firmalara teklifte bulunulacak.

        Bu firmaların da devir sözleşmesini imzalamaması durumunda ihale iptal edilecek.

        ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ...

        Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın 23 Mayıs 2014'te gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde, en yüksek teklifi 664 milyon dolarla Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ vermişti. İhalede ikinci en yüksek teklifi 654 milyon dolarla Safi Gayrimenkul ve Yatırımları Sanayi Ticaret AŞ, üçüncü en yüksek teklifi ise 600 milyon dolarla Akdeniz İnşaat ve eğitim Hizmetleri AŞ-Yılport Holding AŞ Ortak Girişim Grubu vermişti.

        ÖYK'nın, limanın işletme hakkının, ihalede en yüksek teklif sahibi Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ'ye verilmesine, şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, ikinci ve üçüncü en yüksek teklifi veren firmalara bu hakkın verilmesine ilişkin kararı, 23 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

        Koç Holding'den, bağlı ortaklığı Tek ART Kalamış'ın Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı İşletme Hakkı Devri Sözleşmesi'ni imzalamaktan vazgeçtiğine ilişkin dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yapılmıştı.

        ÖYK, Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'na yönelik imar planını 17 Mart 2015'te onaylamış, Kurul kararı da bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ