Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı olan İlker Aycı ilk kez konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HT GAZETE

        Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile beraber Amerika kıtasındaki 11. uçuş noktasının açılışı için San Francisco’ya doğru uçuyoruz. Atatürk Havalimanı’nda 13.10’da havalanan ‘Büyükada’ isimli uzun menzilli Boeing 777- 300ER uçağı yaklaşık 13 saat 45 dakika uçuşla THY’nin Los Angeles’tan sonra ikinci uçuş noktasını hizmete sokmuş olacak. Ancak bu uçuşu daha özel ve önemli kılan ise THY’nin çiçeği burnundaki yeni başkanı Aycı’nın bu açılışa iştirak ediyor olması. Uzun bir uçuşta, eskiden de yakından tanıdığım THY Yönetim ve Icra Kurulu Başkanı İlker Aycı ile beraber olunca şirket hakkında sohbeti ileri günlere ertelese de acil olan bir konuyu ele alma imkânım oldu.

        THY İCRA KURULU NASIL OLACAK?

        THY’deki son genel kurul sonrası yönetim yapısını bilenler başkan ve genel müdürün yetki dağılımını merak ediyordu. Çünkü Candan Karlıtekin ve ardından Hamdi Topçu döneminde 3 kişilik (başkan, başkan yardımcısı ve genel müdür) icra kurulu marifetiyle yönetilen THY’de genel kurul sonrası net bir açıklama olmayınca kurulun kalktığı zannedildi. Ancak akabinde yapılan yönetim kurulu toplantılarında yetki dağılımının yine icra kurulu yöntemiyle yapılması ağırlık kazanmış. Aycı, yeni yönetim yapısının da eskiden denenmiş, tecrübelerle yapısı oluşturulmuş icra kurulu yöntemiyle olacağına dikkat çekerek, THY Yönetim Kurulu Başkanı (chairman) ve İcra Kurulu Başkanı (Chief Executive Officer-CEO) olarak görev yapacağını söyledi. Genel müdürün (Chief Operating Officer-COO) konum ve yetkisinin artırılarak yönetim ve icra kurulu başkan vekilliği seviyesine çıkarıldığı için kurula üçüncü üye olarak Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Gerçeker’in girdiğini söyledi. Anlayacağınız yeni dönemde başkan/CEO yani tüm icraat ve faaliyetlerde aktif isim olarak karşımızda İlker Aycı olacak. THY Genel Müdürü Temel Kotil, COO olarak operasyonlardan mesul olmaya devam edecek.

        Aycı, bütün önemli ve büyük, hisse yapısı farklı şirketlerin icra kurulu yöntemiyle idare edildiğini, THY için de bu modelin kurumun daha iyi hizmet vermesine imkan sağlayacağını belirtti.

        "SAN FRANCISCO, CALIFORNIA'DA BİZİM İKİNCİ ŞEHRİMİZ OLACAK"

        Amerika hattında büyümek istediklerini ifade eden Aycı, “Bu direkt uçuşumuz bizim için son derece önemli. San Francisco, California’da bizim ikinci şehrimiz olacak. Uçtuğumuz ikinci nokta olacak” diye konuştu. İlker Aycı, San Francisco’da Silikon Vadisi’nin de yer aldığını hatırlatarak, buranın ABD’nin teknoloji ve Ar-Ge üssü olduğunu söyledi. Apple, Google ve Microsoft gibi önemli teknoloji devlerinin de San Francisco’da merkezlerinin olduğunu vurgulayan Aycı, çok önemli üniversitelerin de California’da faaliyet gösterdiğini kaydetti Aycı, San Francisco’ya yeni bir hat açılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, “Her gidilen yeni yer, THY ve Türk bayrağının götürüldüğü her yer, bizi mutlu eder” dedi.

        UÇAĞIN DIŞINA 2 KENTTEN ESİNLENİLEN ÖZEL TASARIM

        THY’nin Amerika kıtasında Buenos Aires, Sao Paulo, Toronto, Chicago, Houston, Los Angeles, New York, Washington, Boston ve Montreal’in ardından uçuş sağlayacağı 11. nokta olan San Francisco seferleri pazartesi, salı, perşembe, cuma ve pazar günleri icra edilecek. İlk uçuşta, “Safranbolu B777-300” uçağının dış yüzeyi için İstanbul ve San Francisco’nun benzerliklerinden esinlenilerek, yeni bir tasarım hazırlandı. Uçak, işlenen bu motiflerle renklendirildi.

        ‘PİLOTLARI ANLAMAK İÇİN UÇUŞ DERSİ ALACAĞIM’

        İlker Aycı, THY’de yerli yabancı 3 bin civarında pilotun görev yaptığına dikkat çekerek hem onları hem de hostesleri daha iyi anlamak için uçuş dersi alacağını belirtti. Zaman ayırabildiği kadar Uçuş eğitimine eğilip kısa sürede lisans almak için gayret göstereceğini söyleyen Aycı, önceliğinin mesai arkadaşlarını tanımak ve onların katkılarıyla Türkiye’nin başarılı en önemli marka şirketini daha yukarılara taşımak için gayret sarf edeceğini ifade etti.

        BAŞKAN OLARAK İLK UÇUŞ

        Mesul kaptan pilot Mehmet Özkurt’u ve ekibini anarak, İlker Aycı’nın THY yönetimine atandığından sonra yaptığı ilk uçuşun 311 yolcuyla gerçekleştiğinin altını çizeyim. 349 kişilik uçakta ilk sefer için iyi bir doluluk oranı. Üstelik 49 kişilik business class tam dolu uçuldu. Aycı da uçaktaki tüm yolcuları selamladı. Gazetecilere kısaca hedefini anlattı. Bu uçuşta bazı vekiller ve THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur da Aycı’ya eşlik etti

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ