Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Milli Piyango’da Net Şans-Hitay 9 ayın sonunda 3.2 milyar doları ödeyemeyince gözler ikinci ERG-Ahlatçı’ya çevrildi - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY / Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

        15 Temmuz 2014’te ihalesi yapılan Milli Piyango özelleştirmesinde KDV dahil 3 milyar 214 milyon dolarlık teklifiyle birinci olan Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu (OGG) kendisine tanınan 9 aylık sürede ödeme yapamadı. Bunun üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon dolar farkla ikinci olan ERG-Ahlatçı OGG’ye gidilebileceğini söyledi. Ahlatçı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, haberi yeni duyduklarını, henüz kendilerine tebligat yapılmadığını, yapılınca oturup yeniden çalışmak gerekeceğini söyledi.

        ‘CENAZE EVİ GİBİDİR’

        “İki gün öncesine kadar birinci olanların ödeme yapabileceğini sanıyordum, şimdi cenaze evi gibidir, bu ortamda onlarla ilgili bir şey söylemek istemem” diye konuşan Ahlatçı, 9 aylık sürede kurdaki yükselişin tekliflerinde 2 milyar TL’lik fark oluşturduğunu vurguladı. “Oturup yeniden çalışmamız lazım” diye devam eden Ahlatçı, ihale öncesinde finansmanı sağladıklarını, ancak şartların değiştiğini dile getirdi. Ahlatçı, “Bileti TL ile satıyorsunuz, biz zaten 10 yılda 2 milyar TL kazanacaktık, bu hesabı kur bitirdi. Dolayısıyla kur dengeye oturmadan, seçimler geçmeden karar almamız çok muhtemel değil. Biz de uzatma süremizi kullanırız. Mesela ilk 3 ay dolduğunda ekimde bize gelselerdi 1.94 idi dolar, ihale zamanından bile düşüktü, ama şimdi şartlar çok farklı” diye konuştu.

        Öte yandan, Özelleştirme İdaresi yetkilileri Net Şans- Hitay’ın süre dolmasına rağmen dün akşam saat 17.00 itibarıyla parayı yatırmadığını fakat süreçle ilgili şu an için net karar alınmadığını bildirdi. Milli Piyango için ikinci olan ERG-Ahlatçı’ya gidilmesi durumunda bu kez süre 9 ay değil 100 gün olacak.

        ÖİB DOLARLA İHALEDE KARARLI

        Kur farkı nedeniyle arka arkaya iki ihalede yaşanan sorunun ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ihaleleri dolarla yapmaya devam edip etmeyeceği de konuşulur oldu. ÖİB yetkilileri, “Dolar düşerken de ÖİB kaybediyordu. İhaleler dolar üzerinden yapılmaya devam edecek” ifadesini kullandı.

        ‘DOLARDAKI YÜKSELIŞ DEVLETE OLUMLU YANSIR’

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dolardaki yükselişin ihracatı artırıp ithalatı yavaşlatmanın yanı sıra devleti bilanço anlamında olumlu etkilediğini belirtti. Reel sektörün olumsuz etkilenebileceğini kaydeden ancak burada da vadeye bakmak gerektiğini söyleyen Şimşek, “Açık pozisyonunun sadece 14 milyar doları 1 yıl ve daha az bir vadeye sahip, 160 milyar dolar ve üstü ise daha çok orta ve uzun vadeli. Dolardaki yükseliş devam ederse tabii ki bunun bir etkisi olacaktır ama Türkiye’nin temelleri sağlam” dedi.

        ‘İKİNCİYLE SÜREÇ BAŞLAYABİLİR’

        Şimşek, Milli Piyango ihalesiyle ilgili olarak “Süre uzatımı daha önce yaptık. Dolayısıyla muhtemelen bir süre uzatımı söz konusu olmayacak. İhalede muhtemelen ikinci olanla süreç başlayacak” dedi.

        2. İHALEDE PİYANGO TUTMADI

        MAYIS 2009

        Milli Piyango için ilk ihale yapıldı ancak gelen teklifler ÖİB’nin belirlediği 1.6 milyar dolarlık başlangıç tutarının altında kalınca süreç iptal edildi.

        15 TEMMUZ 2014

        Milli Piyango ihalesine en yüksek teklif 3.2 milyar dolar ile Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu’ndan geldi.

        26 ŞUBAT 2015

        Net Şans- Hitay lisans sözleşmesinin imzalanacağı gün ek süre istedi ve aldı.

        15 NISAN 2015

        En yüksek teklifi veren grup 2-3 hafta daha süre isteyerek ödeme yapamayacağını bildirdi.

        "DOLAR ETKİLEMEDİ, 2-3 HAFTA İSTİYORUZ"

        Şans oyunları ihalesinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) tanıdığı ve dün dolan ek sürede lisans sözleşmesini imzalayamayan Net Holding’in finans başkanı Orlando Carlo Calumeno, vazgeçmediklerini kaydetti. Calumeno, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Muhtemelen süre uzamayacak” açıklamasını televizyondan izlediklerini kaydederek, “Sayın bakan ihtimalli konuştu. Finansman sürecini tamamladık. Sadece dokümantasyon süreci nedeniyle zamana ihtiyaç duyduk. Yabancı bankalar var, evrak işleri var. Teknik süreç zaman alıyor. Sadece bunlar 2-3 hafta zaman alacak” dedi. Calumeno, dolardaki yükseliş nedeniyle sözleşme imzalayamadıkları yorumunun yanlış olduğunu belirtip “İlgisi yok. Durumumuzu ÖİB’ye aktardık, yeni tarih bekliyoruz” diye konuştu.

        ‘İHALEYİ İKİNCİYE VERİRLERSE ŞAŞIRIRIZ’

        Calumeno, süreçte yerli ve yabancı yeni ortaklarının olacağını açıkladı. Calumeno, ödemeyi yüzde 40’ı peşin olmak üzere KDV ve teminat mektupları ile yapacaklarını söyledi. Calumeno, şans oyunlarının ikinci firmaya verilmesi ihtimalini “İkinciye verirlerse şaşırırız. Şu anda hiçbir firma bizim olduğumuz seviyede değil” diye değerlendirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ