Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 1 gün kala şirketlerde vaatlerle dolu ‘onay verin’ çılgınlığı başladı - İş-Yaşam Haberleri

        Ünsal EREKE / HT GAZETE

        1 Mayıs’a 1 gün kala şimdiye kadar tüketicinin istekleri dışında gecegündüz fark etmeden tanıtım mesajları gönderen şirketler, bilgilendirmelerine devam etmek için ‘onay verin çılgınlığına’ imza atıyor. 1 Mayıs 2015’te (yarın) uygulamaya girecek 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanuna’la birlikte tüketicilere izinsiz reklam cep telefonu mesajı veya elektronik posta göndermesi yasaklanan şirketler tüketicileri kendilerine bağlamak için vaat yarışına girdiler. Buna göre bazı firmalar tüketicinin bilgilerini vermesini kabul etmesi için tatlı, bazıları 1000 liralık indirim, bazıları da yurtdışı turu hediye etmeye başladılar. Uzmanlar bunun otomobil çekilişine kadar gideceğini ifade ediyorlar.

        SESSİZ KALINIRSA ONAY SAYILMAYACAK

        Yasağın başlamasına saatler kala gönderilen bazı mesajlarda ‘sistemden çıkmak için şu numarayı arayın ya da şu tuşa basın’ ibareleri ise tüketicinin kafasını karıştırıyor. Uzmanlar, geçmişte tüketicinin onay vermediğinden emin olduğu bu mesajlar karşısında ‘sessiz’ kalmalarının onay olmayacağını belirtiyorlar.

        Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin sessiz kalması halinde onay vermiş sayılmayacağını belirtirken, “Ancak ince bir nokta var. Daha önce tüketicinin kendisinin bilerek ve isteyerek onay verdiği kurum ve kuruluşlar bilgilendirmelerine devam edebilecekler. Tabii tüketici isterse bundan da vazgeçebilir ve 3 günde ilgili şirketin listesinden çıkabilir” dedi.

        TATLI KAZANMAK İÇİN FORM DOLDUR

        -Büyük bir hazır giyim firması, tüketicilerden onay için form doldurmasını istedi. Fakat ‘İletişim için izin veriyorum’ kutucuğundan başka seçenek yoktu.

        -Önde gelen pizza restoran zinciri müşterilerine bir alana bir bedava uygulamasına ek olarak bir de bedava tatlı kazanma kampanyası olduğuna dair SMS attı. Tatlıyı kazanmak için mesajdaki linki tıklayarak açılacak belgedeki formun doldurulması istenildi.

        -Bir banka müşterilerine kampanya ve hizmet iletilerini almaya devam etmek ve bunun yanında da XBOX ONE çekilişine katılmak için IZIN yazıp bir numaraya göndermelerini istedi.

        -Bir inşaat firması da müşteri bilgilerinin paylaşılması doğrultusunda konut alanlara 1000 liralık hediye çeki vereceğini söyledi.

        İSPATLAMAYAN YANDI 50 BİN TL’YE KADAR CEZA VAR

        Şikâyetin ulaşmasıyla birlikte bakanlık mesaj gönderen şirketlere tüketiciden izin alıp almadıklarının kanıtını soracak. Tüketici onayını ortaya koyamayan şirketlere ise 50 bin liraya varan para cezası uygulanacak.

        NASIL ŞİKÂYET EDEBİLİRSİNİZ?

        Rahatsız edici mesaj aldığınızda ne yapmanız gerektiğine dair olarak birkaç örnek de veriliyor. Buna göre 1 Mayıs’tan itibaren şimdiye kadar sizin hiç kayıt vermemenize rağmen size SMS ya da elektronik mesaj gönderen firmaları öncelikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na şikâyet edebileceksiniz. Telefonla ALO 175, elektronik posta ile ‘tuketici@gtb.gov. tr’ ya da mektup yoluyla ‘Dumlupınar Bulvarı No: 252 (Eskişehir Yolu 9. km.) TOBB İkiz Kuleleri C Blok Kat:17-18-19 06510 Söğütözü Çankaya ANKARA’ adresine şikâyette bulunabiliyorsunuz.

        İstenmeyen mesajların operatörler vasıtasıyla gönderildiği düşünüldüğünde ise ‘tüketici@btk.gov. tr’ adresine şikâyette bulunmak mümkün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ