Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam En teknolojik havalimanları! - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ

        Yolcuya zaman kazandıran, rahat ettiren, uçuşunun keyifli ve stressiz geçmesini sağlayan akıllı teknolojiler artık havalimanlarının da olmazsa olmazları arasında. Hatta hava meydanları arasındaki rekabette de teknoloji bir adım daha öne çıkılmasına katkı sağlıyor. Dolayısıyla havalimanlarında her geçen gün farklı bir yenilikle karşılaşılıyor. Teknolojik havalimanlarına göz atalım.

        DANIŞMA: AKILLI PANO

        Ücretsiz ve güçlü Wi-Fi, ücretsiz bilgisayar istasyonları, akıllı mobil cihazlarla havalimanını avucunuzun içine getiren, biniş kapılarını, uçuşla ilgili bilgileri veren uygulamalar, uçuş kartınızı (boarding pass) okuttuğunuzda size kapınızı ve ne kadar sürede ulaşabileceğinizi gösteren akıllı panolar (interaktif infogate) Münih Havalimanı’nı en teknolojik meydanların zirvesine taşımış. Ayrıca havalimanındaki akıllı panolar, direkt olarak bir yetkiliyle irtibat kurma şansı da veriyor. Otel, şehir tanıtımları ve ulaşım konusunda da yardımcı oluyor.

        UÇUŞ ÖNCESİ ÜCRETSİZ FİLM

        En teknolojik havalimanlarında sadece bu hizmetler yer almıyor. Mesela son 3 yıldır “Dünyanın En İyi Havalimanı Ödülü”nü kazanan Singapur Changi Havalimanı’nda yukarıdaki hizmetlere ilave olarak, ücretsiz film izleme ve çeşitli video oyunları oynayabileceğiz özel salonlar, masaj koltukları da bulunuyor.

        GÜNEŞ ENERJİLİ MEYDAN

        Indianapolis Havalimanı’nda ise, yolcuya bedava hizmet veren üniformalı robota benzetilmiş, baş kısmında ipad’ler aracılığıyla konuşarak bilgi veren modeller geliştirilmiş. Havalimanı hakkında her türlü detay, konumunuz, uçuşunuz, biniş kapınız, oteller ve şehirdeki aktiviteler hususunda yardımcı oluyor. Güneş enerjisinden en fazla faydalanan teknolojik havalimanı olarak de biliniyor.

        EKO-BİLİNCİ VAR

        Edmonton Havalimanı, Kanada’nın yolculara yardımcı olmak üzere geliştirilen robotları kullanan ilk meydanı. Deneme amaçlı olarak kullanıma sokulup geliştirilmeye çalışılan yardımcı robotlar, indirimlerden, ödül programlarından, otopark hizmetlerinden tutun da sağlık ve acil yardım, yön bulma gibi konularda interaktif dokunmatik ekranlarıyla yol gösteriyor. Edmonton aynı zamanda eko-bilinçli havaalanı olarak da anılıyor. Güneş enerjisi su ısıtmada ve diğer hizmetlerde kullanıyor. Yağmur suyunun geri dönüşümüyle canlı bitki duvarları sulanıyor ve böylece havanın temizlenmesine katkı sağlanıyor.

        ROBOT VALE

        Düsseldorf Havalimanı, 30 dakika ücretsiz, kaliteli Wi-Fi hizmeti veriyor ve isteyen yolculara da gerçek zamanlı uçak hareketlerini web sitesi üzerinden izletiyor. Ayrıca Düsseldorf’u diğerlerinden ayıran en önemli teknolojik husus robot vale uygulaması. “Ray” isimli araçlar, belirlenen yerlerden araçlarınızı alıyor otoparka yerleştiriyor. Aracınızı teslim etmeden önce kişisel bilgileri, uçuş noktanızı, dönüş zamanınız gibi detayları robot valenin sistemine giriyorsunuz. Fişinizi alıyorsunuz. Dönüşünüzde de robot valeye fişinizi okutup, aracınızın getirilmesini bekliyorsunuz.

        TEKERLEKLİ TABLET ‘ROBBL’

        Cenevre Havalimanı’nda boarding pass bilgilerini Wi-Fi üzerinden kaydettiğiniz an 90 dakikalık ücretsiz internet hizmeti alıyorsunuz. İnternete bağlandığınızda havalimanının haritasını indirmeniz içinde tavsiyede bulunuluyor. Hatta havalimanında alacağınız birçok hizmetin (otopark, özel salon kullanma gibi) bedelini de internet üzerinden yapabiliyorsunuz. Cenevre Havalimanı’nda da otomatik boarding pass alma, bagaj teslim etme uygulamaları bulunuyor. Cenevre’de “Robbl” diye isimlendirilen tekerlekli tablet robotlar, rehberlik hizmeti veriyor, uçuşlar hakkında bilgi sağlıyor.

        PARMAK İZİYLE GEÇİŞ

        Atatürk Havalimanı’nda TAV Havalimanları Holding tarafından uygulamaya sokulan, parmak izi ile 15 saniyede pasaport kontrolünün yapıldığı Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi (BEOGS) gibi yeni teknolojiler dünyada da birçok meydanda uygulanıyor. Türk Hava Yolları da (THY) check-in işlemleri esnasında alınan hizmetin kalitesini ve personelin ilgisini ölçmek için interaktif yolcu memnuniyeti anketi yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ