Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali konuştu: Çıtaları fazla zorlamamak lazım - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE

        İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankacılık sektörünün özkaynak kârlılığının yüzde 13’lere gerilediğine, net faiz marjının da yüzde 3.5 seviyelerine geldiğine dikkat çekerek, bu seviyelerin kritik seviyeler olduğunu, çıtaların daha fazla zorlanmaması gerektiğini söyledi.

        Önceki akşam gerçekleşen Bedri Rahmi Eyüboğlu sergisinin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bali, “Bankacılık sisteminin kârlılığı, bankaların sorunu değildir. Çünkü bankacılık sisteminin kârlılığı, eğer iş yapmayı mümkün kılabilecek seviyelerden aşağı doğru gitme eğilimi gösterirse, o zaman tartıştığımız konu bankaların kâr edip edemediği değil, bankaların fonksiyon görüp göremediğidir” diye konuştu. Sektörde, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 14’lü seviyelerde olduğunu ifade eden Bali, bankaların iyi faaliyet gösterdiğini ve yüksek seviyede takibe dönüşen alacaklara yol açmadan, kredilerini artırdığını belirterek, “Ancak çıtaları daha fazla zorlamamak lazım” diye konuştu.

        KÂRLILIK KISITLI

        Bankacılık sisteminde karlılığın önemli olduğunu ifade eden Bali şunları söyledi: “Bankacılık sistemi kısıtlı kâr dağıtıyor. Kısıtlı dağıttığı kâr, bir yandan hissedarları tatmin etmeli, dağıtıldıktan sonra kalan kısım özkaynağa eklendiğinde Türkiye’nin bütün ihtiyaçlarına yetecek kapasiteleri tekrar oluşturabilmeli. Bunun için kârlılık mühim... Siz bu kapasiteyi yaratamazsanız, hissedar da kendisine dağıtılan kısımdan memnun olmazsa, bankacılık sisteminin gördüğü fonksiyon, tehdit almış olur. Bu da hiç iyi bir şey değil.” Bali, borsa endeksine göre bankacılık endeksinin bir miktar daha fazla değer kaybettiğine dikkat çekerek, kârlılık düşüşünün de bunda rol oynayan bir etken olduğunu ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ