Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Güncellenen Gümrük Birliği anlaşmasının ayrıntıları - İş-Yaşam Haberleri

        Yavuz BARLAS / HT GAZETE

        Gümrük Birliği Anlaşması’nın imzalanmasının 20. yılında ‘güncelleme’ ya da teknolojideki terimi ile bir üst sürüme geçmek için dün mutabakat zaptına imzalar atıldı. Bu sırada Gümrük Birliği’nin 20. yılında yeni ve geliştirilmiş hali yani ‘2.0 sürümü’ devreye giriyor diye düşünüyorum. Nitekim Dün Brüksel’de AB Komisyonu Merkez Binası’nda, komisyonun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yeni dönemi ‘Daha adil ve daha verimli olacak” diye tanımlıyor.

        Zeybekci dönüm noktası niteliği taşıyan yepyeni bir süreci başlatmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirterek “Dünyada hız kazanan bölgesel entegrasyonlar ve Türkiye’nin ihtiyaçları, Gümrük Birliği’nin günümüz koşullarına uyarlanmasını zorunlu kılıyor” diyor.

        DAHA ADİL BİR YAPI İÇİN İLK ADIM

        AB ile Gümrük Birliği’ni daha adil ve verimli bir yapıya kavuşturmak için ilk adımı attıklarını anlatan Zeybekci, “Çizdiğimiz çerçeve ile Gümrük Birliği’ni 20. yılında ekonomik ve ticari ilişkilerimiz için yepyeni bir evreye taşımaya karar verdik” diye devam ediyor. Güncellenme sürecindeki çalışmalar ile ABD ile serbest ticaret anlaşması (STA) yapma veya Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) taraf olma çalışmalarının örtüştüğünü belirten Zeybekci, “Sürecin başarı ile tamamlanması, ülkemizin TTIP’nin parçası olmasını da kolaylaştıracak. 2023 hedefleri ile devler liginde yer almak isteyen Türkiye, TTIP sürecine mutlaka dahil olmak isteyecektir. TTIP’ye katılım için AB’nin desteğini almak da bizim için çok önemlidir” diyerek en kritik noktaya işaret ediyor.

        1 YIL SÜREYE İHTİYAÇ VAR

        Bakan Zeybekci, güncelleme için fiziki müzakerelere geçmeden önce tarafların yaklaşık 1 yıllık sürece ihtiyaç duyacağını da dile getiririrken, sürecin siyasi mülahazalarla engellenmemesini umduklarının altını çiziyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor: “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi süreci AB ile ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat. Tam üyelik hedefinden vazgeçmeyen Türkiye’nin sürecin sonunda bu hedefine daha da yaklaşacağını düşünüyoruz.”

        GÜNCELLEMEDEN BEKLENENLER

        Zeybekci, sürecin ivme kazanmasında karşılıklı iyi diyaloğun önemli rol oynadığına işaret ederek güncelleme sonrasındaki beklentileri ve atılacak adımları şöyle sıralıyor:

        -Türkiye olarak süreçten beklentimiz, öncelikle AB’nin danışma ve karar alma mekanizmalarına etkin katılımın sağlanması.

        -Bir diğer beklenti serbest ticaret anlaşmalarına (STA) uyum kapsamında yaşanan sorunlara kalıcı bir çözüm bulunması.

        -Karayollarında kotaların kaldırılması.

        -Söz konusu sistematik problemlere çözüm bulurken ticari ilişkilerimizin tarım, kamu alımları ve hizmetler alanında derinleştirilmesi amaçlanmakta.

        -Diğer bir önemli hedefimiz Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması’na dahil olmasının sağlanması.

        20 YIL SONRA SIÇRAMA OLABİLİR

        İktisadi Kalkınma Vakfı tarafından yapılan açıklamada da, “Türkiye 20 yıl sonra yeni bir sıçrama yapabilir” denildi.

        TTIP'İN HER AŞAMASINDA TÜRKİYE’YE BİLGİ VERİLECEK

        AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması’nın hizmetler, kamu alımları ve bazı tarım ürünlerini ve yatırımları kapsamadığını ve vadesi geçmiş bir anlaşma olduğunu belirterek “Gümrük Birliği’ni geliştirmenin vakti geldi geçiyor” dedi. Cecilia Malmström, AB ve ABD arasındaki TTIP anlaşması sürecinde Türkiye’yi her aşamada bilgilendirmeyi ve Türkiye’nin nihai anlaşmanın parçası olmasını desteklediklerini fakat bunun için Türk tarafıyla başlatacakları müzakereleri sonuçlandırmaları gerektiğini ifade etti.

        TTIP’E TARAF OLMAZSAK DEVAM EDEMEZ

        Zeybekci, TTIP anlaşması hayata geçtiğinde Türkiye’nin buna taraf olmaması durumunda Gümrük Birliği Anlaşması’nın sürdürülemeyeceğinin altını çizdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ