Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uğur İpek'in yeni kabin tasarımı - İş-Yaşam Haberleri

        Uçak yolculuğunun en sıkıcı taraflarından biri uçağa binerken beklenen kuyruktur. Çantasını yerleştirip, koltuğuna geçmeye çalışan yolcular genelde arkasında uzun bir kuyruk oluşmasına neden olur. Bu kuyruk abzen o kadar uzarki uçağın zamanında kalkmasını engeller.

        Türk asıllı Alman vatandaşı Uğur İpek'in kabin tasarımı bu soruna çare olcağa benziyor. Havacılık devi Airbus 44 yaşındaki İpek'in tasarımı üzerinde çalışmaya başladı.

        İpek'in tasarımı 'perfecto' tipi purodan esinlenerek ortaya çıktı. İpek'in tasarladığı kabinin en geniş noktası, bu tip purolarda olduğu gibi orta kısmı. Uçlara doğru gittikçe koridor daralıyor. Uçağın ortasındaki geniş bölgede iki adet giriş kapısı bulunuyor.

        Uçaklarda çantasını yerleştirmeye çalışan yolcuların zincirleme bir tıkanıklığa yol açtığını belirten Uğur İpek "Geniş giriş bu sorunu önemli ölçüde çözecektir" diye konuştu.

        Bu tasarımla uçakların orta kısmının daha geniş üretilmesi gerektiğinin farkında olduğunu söyleyen İpek "Ancak konuştuğum mühendisler giriş kısmının kanat bölgesine yakın olduğu için sorun olmayacağını belirtti" diye konuştu.

        Tasarım işlevselliğinin yanında giriş kısmındaki geniş camlarla yolculara keyifli bir şekilde manzara seyretme imkanı veriyor.

        İpek Airbus'ın 2006'da patenti alınan tasarım üzerinde çalıştığını ancak üretime ne zaman geçilebileceğini bilmediğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ