Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam G3 Forum bu yıl TOBB öncülüğünde Kayseri'de yapıldı - İş-Yaşam Haberleri

        Ülkemizin girişimcilik alanındaki en büyük etkinliği Geleceğin Gücü Girişimciler ‘G3 Forum’, Anadolu’ya açıldı. Türk iş dünyasının önde gelen isimlerini, girişimci adaylarını, öğrencileri ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getiren G3 Forum'un Anadolu'daki ilk durağı ise Kayseri oldu. G3 Forum Kayseri 15 Mayıs Cuma günü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Borsası ev sahipliğinde, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Uluslararası Girişimcilik Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi.

        ‘Yırtıcı Fikirler’ temasıyla düzenlenen etkinlikte girişimci ve girişimci adayları 10 kişilik gruplar halinde, Gülden Yılmaz, Ali Sabancı, Evrim Aras, Göktekin Dinçerler, Murat Kolbaşı, Sinan Öncel, Murat Şahin, Ayşe Şule Bilgiç, Esra Civelek, Pelin Akın, İbrahim Doğan, Berna İlter, Merih Esgin, Emrah Kaya, Cihat Alagöz, Canan Özdemir, Mustafa Sak, Sezai Hazır, Kadir Büyükhelvacıgil, Elif Çoban gibi alanlarında uzman 60 kişilik mentor grubuyla yuvarlak masalarda bir araya gelip, 15 dakika süreyle mentorlere sorular yöneltip deneyimlerinden yararlanma imkanı buldular.

        4 YILDA 3 BİN 400 GİRİŞİMCİYLE BULUŞTU

        G3’ün herkesin sesini duyurabilmesi için oluşturulmuş bir platform olduğunu dile getiren G3 Platformu Başkanı Gülden Yılmaz, 4 yılda 3 bin 400 girişimci ve girişimci adayı ile buluştuklarını söyledi. Anadolu’nun ücra köşesindeki fikirlerin doğru şekilde ortaya çıkmasını istediklerini aktaran Gülden Yılmaz, “Bu yüzden forumu Anadolu’ya taşıma kararı aldık ve ilk durağımız Kayseri oldu. Bu forumun genlerinde girişimcilik olan Kayseri’den başlaması bizleri heyecanlandırıyor. Her yıl G3 Forumu bu yıl 4 bölgede 4 şehirde gelecek yıldan itibaren 7 bölgede 7 şehirde gerçekleştireceğiz. Burada birçok Yırtıcı Fikri olan birçok girişimci ile temas kuracağımıza inanıyorum. Amacımız onların fikirlerini doğru yönlendirip kendilerine, çevrelerine ve ülkemize ekonomik güç olarak katkı sağlamasına yardımcı olmak” dedi.

        TOBB GİRİŞİMCİLİK İÇİN VİTES YÜKSELTTİ

        Anadolu’da girişimcilik rüzgarını daha güçlü estireceklerini ifade eden TOBB Başkanı Rifart Hisarcıklıoğlu ise, “Bugün burada yeni bir adım atıyoruz. Girişimciliğin yayılması noktasında vites büyütüyoruz” dedi. Girişimcilik kültürünü Anadolu’ya yaymak istediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Girişimcilik demek iş demek, aş demek. Girişimcilik demek zenginlik demek. Girişimciliğin Anadolu’ya yayılması demek Anadolu’nun zenginleşmesi demek! Marka şehirlerin ortaya çıkması demek. Neden Anadolu’da ilk durak için Kayseri’yi seçtik. Ben Kayseriliyim diye değil. Kayseri ülkemizde girişimciliğin başkenti. Biliyorsunuz eskiden Kayseri'de aileler, becerikli çocuklarını okutmaz, tüccar olmaya yönlendirirdi. Devir artık değişti. Şimdi iyi bir tüccar olmak için eğitim almak gerekiyor. Yenilikçi nasıl olunur bilmek gerekiyor. Finansmana nasıl ulaşılır öğrenmek gerekiyor. Yatırım ve danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor” diye konuştu.

        TÜRKİYE’NİN YÜZDE 68’İ GİRİŞİMCİLİĞE SICAK BAKIYOR

        “Genç nesli girişimciliğe yöneltebilirsek hedef hedefimize daha çok ulaşırız” diyen Rıfat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Şu anda dünyanın en zengin 20 ülkesi, en girişimci 20 ülkesi durumunda. G7 ülkeleri içinde, ekonomik zenginlikle girişimcilik arasında güçlü bir ilişki tespit edilmiş durumda. Bizim müthiş dinamik bir nüfusumuz var. İtalya, Avrupa’nın en yaşlısı, biz en genciyiz. Bu alanda hala almamız gereken mesafeler var. Amway Küresel Girişimcilik Raporuna göreTürkiye, girişimciliği olumlu değerlendirme açısından ülkeler arasında 25. sırada yeralıyor. Türkiye'deki vatandaşların yüzde 68'i girişimciliğe pozitif bakıyor. Hedefimiz bu oranı yukarıya çekmek. Vodafone Enstitüsü’nün 9 ülkede yaklaşık 10 bin gençle görüşerek yaptığı bir başka araştırmadaysa, Türk gençlerinin Avrupa'daki diğer gençlere göre daha girişimci olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre Türk gençlerinin, yüzde 90'ı gelecekte kendi işini kurmak istiyor.

        Bu oran; Portekizli gençlerde yüzde 85, İtalyanlarda yüzde 80, İspanyollarda yüzde 78, Hollandalılarda yüzde 62, İngilizlerde yüzde 58 ve Almanlarda yüzde 53. Özellikle kadınlar arasında girişimciliğin gelişmesini çok önemsiyorum. Kadın girişimcilerimizin sayısı 100 bin civarında. 77 milyonluk ülkeyiz. Nüfusumuzun yüzde 50’si kadın ama girişimcilerin sadece yüzde 8’i kadın. Bizim kendimize has bir girişimcilik tarzımız var. Biz sadece kendimiz, ilimiz değil, tüm Türkiye zengin olsun isteriz. Biz bu işi herkesten iyi yaparız. Yeter ki imkanları doğru kullanalım. Bugün çok iyi bir fırsat var sizin için. Yüz yüze sorabildiğiniz her şeyi sorun. Tecrübelerden faydalanın, fikirlerinizi paylaşın Bugün burada bedava bilgi var. İşinizi bedava geliştirin.”

        ALİ SABANCI “İNSANLAR EŞİT DOĞMUYOR”

        TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “İnsanlar eşit doğuyor eşit ölüyor” diyorlar ama insanlar eşit doğmuyor, ben annemin karnından altın kaşıkla doğdum, ama önemli olan doğduğundan ölene kadar ne iz bırakacağımız” dedi. Başarılı bir şirket olmanın gerekliliklerinden bahseden Ali Sabancı, “Tüketiciyi iyi anlayarak, büyük kitlelere hizmet eden, yaşam kalitesini artıran, ürün Üretirken itibarından ödün vermeden, sürdürülebilir karlılığı yakalamaktan geçer. Yani kısaca iyi şirket olmanın yolu temiz ticaretten geçer. Ayrıca yapacağınız ürünü kendinize göre değil diğer insanların ihtiyaçlarına göre tasarlamanız ve global düşünmek gerekiyor” diye konuştu. Ali Sabancı Forumda girişimci ve girişimci adaylarına şu tavsiyeleri verdi: “Önemli olan yaşadığımız dünyaya katkıda bulunmak, burada iz bırakmak. Hal böyle olunca hangi alanda çalıştığın, ne yaptığın hiç önemli değil. İyi yapmak için çalışın, izi ancak öyle bırakabilirsiniz Denemekten korkma… Ama önce düşün, planla ve sonra dene Kendinize yatırım yapın. Bilmediğiniz konularda kendinizi geliştirin. Araştırın, okuyun. Hiçbir zaman yalan söylemeyin.

        Ne kendinize ne de başkalarına. Bir girişimci olarak her zaman izin ver şirket senden önde gitsin. Egon olsun ama arka cebinde olsun, ortaklarına güven, kendine güven ama şirketin önünde durma, şirkette mutlaka senden akıllı insanlarla çalış. Girişimci olmanın bir reçetesi yok, girişimcinin görevi hiçbir zaman bitmiyor. Hedefe hiçbir zaman erişemiyorsun, eriştiğin zaman zaten artık girişimci olamıyorsun. Girişimciliğin üç tane önemli unsuru var; düşünebilmek, plan yapmak, icraat yapmak ve en nihayetinde bunları dengede tutmak.” TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras da söz aldığı panelde “Ne yazık ki bugünün Türkiye’sinde girişimcilik alanında da pek çok konuda olduğu gibi kadın-erkek eşitliğinden bahsetmek mümkün değil.

        TÜİK’in Mart ayı rakamlarına göre okuma yazma bilmeyen kadın nüfus erkeklerin 5 katı, erkeklerin kadınlara göre istihdam edilme oranları ise 2,4 kat fazla. Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Eşitsizlikleri Göstergesi raporuna göre kadının ekonomiye katılımı alanında 145 ülke içinde 125. Sıradayız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2015’te ilk 3 ayda 81 kadının şiddete maruz kalarak öldürüldüğünü açıkladı. Bu rakamların değişmesi için girişimci kadınların ekonomiye katılmaları, başka kadınlara örnek olmaları şart” dedi. Aras TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak 2016 yılında kurula kayıtlı kadın girişimci sayısını %10, 2017 Şubat ayında ise %15 daha artırmayı hedeflediklerini, aynı tarihte, görev süresinin sonuna kadarsa TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin yarattığı istihdamı %25 artırmayı hedeflediklerini anlattı. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun bir diğer hedefi de kamu alımlarında kadınlara yönelik fiyat avantajı sağlanması için düzenlemenin hayata geçirilmesini sağlamak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ