Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Galatasaray, borsada ‘kırmızı kart’ yedi, hisselere brüt takas uygulanacak - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT GAZETE

        Spor Toto Süper Lig’de bitime iki hafta kala şampiyonluk için gün sayan Galatasaray, borsada ‘kırmızı kart’ yedi. 13 Mayıs’tan bu yana hisseleri anormal yükselen, 18 Mayıs’ta ve dün işlem sırası durdurulan Galatasaray’ın hisselerindeki aşırı fiyat hareketleri son bulmayınca Borsa İstanbul yönetimi çareyi, bugünden itibaren 15 gün süreyle brüt takas uygulamada buldu. Borsa İstanbul’dan KAP’a yapılan açıklamada, “Bu süre içinde aracı kurum ve yatırımcı bazındaki takas alacaklarının takas süresinden sonra dağıtılması kararlaştırılmıştır” denildi.

        8 GÜNDE 444 MİLYON DEĞERLENDİ

        Galatasaray hisseleri 13-21 Mayıs tarihleri arasında yüzde 99.9 yükselirken, hisse fiyatı da 20.51 TL’den 41 TL’ye fırladı. Bu dönemde Galatasaray’ın piyasa değeri ise 443.7 milyon lira gibi anormal bir artışla 887.4 milyon liraya uçtu. Galatasaray hisselerindeki ralli, sarı kırmızılıların Mersin İdman Yurdu’nu yenip şampiyonluk yolundaki rakipleri Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın puan kaybettiği hafta arası maçlarına rastlayınca, hisselerdeki yükseliş, Şampiyonlar Ligi gelirinin garantilenmesine bağlanmıştı. Ancak analistler şirketin bilançosuna dikkat çekerek “Galatasaray Şampiyonlar Ligi’ni kazansa hisseler anca bu kadar yükselir” yorumunda bulundular. Şampiyonlar Ligi’ne katılan bir takım, finale kalması durumunda 6’sı grup maçları olmak üzere toplam 13 maç oynuyor. Bütün maçlarını kazanması durumunda ise UEFA’dan kasasına 28.8 milyon Euro yani yaklaşık 83 milyon TL garanti para giriyor. Tabii bu paraya sponsorluk ve yayın gelirleri dahil değil.

        BORSACILARA GÖRE HİSSELERDE 'AÇIKÇI SÜRMESİ' YAPILIYOR

        Borsacılar, Galatasaray ve Fenerbahçe hisselerindeki sert hareketlerin nedeninin sportif sonuçlar ya da şirketlerin kasasına girecek olası gelirler olmadığını belirtiyor. Spor kulüplerinin dolaşımdaki hisselerinin belli grupların elinde olduğunu iddia eden borsacılar, bu kişilerin de hisselerde borsacı tabiri ile ‘açıkçı sürmesi’ yaptıklarını belirterek piyasada yaklaşık 6.5 milyon adet Galatasaray hissesi olduğuna dikkat çekiyor.

        ‘BRÜT TAKAS ÇARE OLMAYABİLİR’

        Borsacılar, bunun da çoğunluğunun belli kişilerin kontrolünde olduğunu belirterek “Hisselerde açığa işlem yapan yatırımcılar, bu işlemlerini kapatmak için hisse bulamıyor ve ödünç piyasasına yöneliyorlar. Bu piyasada da sığlık olduğu için anormal faizlerle hisse ödünç alıp açığa yaptıkları işlemleri kapatmak durumunda kalıyorlar. Ödünç piyasasında rahat hisse bulunabildiği için derinliği olan hisselerde bunu yapmak mümkün değil. Ancak sığ hisselerde bunu yapıyorlar. Yani piyasa tabiri ile açıkçı sürmesi yapıyorlar” şeklinde konuşuyor. Hisselere getirilen brüt takas uygulaması ile kredili satış, açığa satış yapılamıyor. Ancak borsacılara göre, brüt takas uygulaması da bu tip manipülasyonları önlemede yetersiz kalıyor.

        FENER YÜZDE 18 FIRLAYIP, YÜZDE 7 ÇAKILDI

        Galatasaray’daki hareketin bir benzeri de Fenerbahçe hisselerinde yaşanıyor. Önceki gün yüzde 18 fırlayan ve piyasa değeri bir günde 176 milyon lira artan Fenerbahçe hisseleri dün ise 6.93 çakıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ