Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Bozkır'dan AB'ye vize resti - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE

        Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 1980’lerden beri vize sorunuyla uğraşıldığını söyleyerek, vizenin kaldırılmasını Geri Kabul Anlaşması’na bağladıklarını belirtti. Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) üyeleriyle bir araya gelen Bozkır, “Bizim için vizelerin kaldırılması ne kadar önemliyse, Geri Kabul Anlaşması da AB için önemli. Ben diyorum ki; vizeyi kaldırmazsanız, Geri Kabul Anlaşması’nı feshedeceğiz. Hakikaten feshedeceğiz, şakası yok” dedi. “Vizeler niye kalkmıyor? Diyorlar ki: ‘Kapıları açarsak 25 milyon Türk Avrupa’ya gelir.’ Böyle bir korku var” diye devam eden Bozkır, buna cevaben Avrupa’da zaten iş olmadığını dile getirdi. Bozkır, bir diğer önemli unsurun da vize harçlarının büyükelçiliklere büyük gelir getirmesi olduğunu ifade ederek, “Ama inşallah vize kalkacak” diye konuştu.

        ‘HERKESİN AĞZININ SUYU AKIYOR’

        Bozkır, ABD ve Avrupa arasında 2018’de hayata geçirilmesi planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) ilişkin de TTIP ile oluşacak yeni dünyada yer almayacak ülkelerin yaşayamayacağını kaydetti. Bozkır, “Türkiye’ye ticari açıdan 3 milyar dolar, iş ve istihdam kaybı düşünüldüğünde 5-10 senelik dönemde 50 milyar dolar kaybettirebilecek bir durum. Şu anda Gümrük Birliği Anlaşması’nda tarım, hizmetler ve kamu alımları yok. Bunları dahil ederek Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncelleştireceğiz. Güncelleştirme gerçekleşince ticaretimiz 300 milyar dolara çıkacak. Bu, herkesin ağzının sularını akıtan çok önemli bir rakam. Tarımı çok iyi müzakere edeceğiz. Hizmetler ve kamu alımlarında rekabet gücümüz çok fazla. İlgili komisyonun müzakere yetkisi almasını bekliyoruz. Gelecek sene bu başlayacak” ifadesini kullandı.

        ‘KIBRIS SORUNU BU SENE ÇÖZÜLECEK’

        AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs sorununun bu sene çözüleceğini ve bunun sonucunda bloke edilmiş 14 faslın bir anda açılır hale geleceğini söyledi.

        "HENÜZ EL SIKIŞMA AŞAMASINDA DEĞİLİZ"

        Bozkır, İngiltere Prensi Charles’in, amcasını öldüren IRA’nın siyasi kanadının lideri Gerry Adams ile el sıkıştığının hatırlatılması üzerine şu yanıtı verdi: “Onlar parti ile terör örgütünü masada tuttular. Biz de aynı şeyi yapıyoruz aslında. Ama henüz o aşamaya gelmedik. Charles’in el sıkıştığı terör örgütü, silahlarını betona gömdü. Hem silah olacak hem barış sürecinden bahsedeceğiz. Ondan sıkıntı var.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ