Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sponsorlukta formanın hakkını bankalar verdi - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY/ HT GAZETE

        Spora verilen sponsorluklar son olarak Ülker’in Fenerbahçe futbol takımını, Vestel’in de Manisaspor’u bırakmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Aslında spora ayrılan sponsorluk bütçelerinde sinyallerini veren düşüş 2014 rakamlarında kendini gösterdi. Spor Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de spora verilen sponsorluklar 2013 yılında 86.4 milyon TL iken 2014 yılında yaklaşık yüzde 3 düşerek 84.3 milyon TL’ye geriledi. Bu rakam, son 14 yılda sadece 2012 yılında yaşanan düşüşün ardından ikinci düşüş oldu. Toplam sponsorlukların yüzde 79.7’si nakdi olarak gerçekleşirken, yüzde 200.1’i ise ayni sponsorluk olarak gerçekleşti.

        Sponsorlukların sektörlere göre dağılımı incelendiğinde de, finans sektörünün ilk sırada olduğu dikkat çekti. 2001 yılından bu yana verilen sponsorlukların 99.4 milyon TL’si finans sektörü tarafından verildi. Finans sektörünü, 69.6 milyon TL ile ulaşım, 53.4 milyon TL ile hizmet sektörleri izledi. Bu sektörleri sırasıyla elektrik-elektronik, inşaat ve gıda sektörleri takip etti. Spora sponsorluk veren toplam sektör sayısı ise 21 oldu.

        SÖZLEŞME SIRASINDA SPOR ŞİRKETLERİ 1'İNCİ SIRADA

        Sponsorluk sözleşme adetlerine göre de ilk sırada spor sektörü yer aldı. Spor şirketlerinin verdiği sponsorlukların sayısı 462 olarak gerçekleşirken, inşaat sektörü 381, hizmet sektörü 366, gıda sektörü 253, finans sektörü ise 210 sözleşmeye imza attı. Bir başka deyişle, spor şirketleri daha küçük meblağlı daha çok sözleşmeye imza atarken, finans sektörü ise daha az sayıda daha büyük meblağlı sponsorluk anlaşması yaptı.

        YARIDAN FAZLASINI KULÜPLER ALDI

        Sponsorlukların yüzde 52’sini futbol kulüpleri aldı. Bu da kulüplerin 13.5 yılda 272 milyon TL’nin üzerinde sponsorluk gelirine ulaştığını ortaya koydu. Futbol kulüplerini 170 milyon TL ile federasyonlar, 42 milyon TL ile sporcular, 22 milyon TL ile ‘diğer kurumlar’, 12.7 milyon TL ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2.2 milyon TL ile İl Müdürlükleri takip etti. Futbol kulüpleri ve federasyonların aldığı pay toplamın yüzde 84’ünü oluşturdu.

        FEDERASYONLARDA ASLAN PAYI BASKETBOLUN

        Federasyonlarla yapılan sponsorluklarda aslan payı basketbolun oldu. Basketbol Federasyonu 2001 yılından bu yana 88 milyon TL’lik sponsorluk aldı. Bunu 12.9 milyon TL ile voleybol, 5.9 milyon TL ile satranç takip etti. Sponsorluk sözleşmesi adedine bakıldığında da 177 sözleşmeyle basketbol yine ilk sırada yer aldı. Federasyonlarla yapılan toplam sözleşme sayısı 717’yi buldu.

        MARDİN İLK SIRADA

        İl Müdürlüklerinin aldığı sponsorluklar arasında ilk sırayı 695 bin TL ile Mardin aldı. Mardin, bu performansla aynı dönemde 653 bin TL sponsorluk alabilen İstanbul’u geride bıraktı. Bu iki ili 357 bin TL ile Antalya, 234 bin TL ile Ankara ve 66 bin TL ile Tekirdağ izledi. Ardından sırasıyla Eskişehir, Kütahya, Ağrı ve Yalova geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ