Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İran’a altınlar Sabiha Gökçen’den havalanmış - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT GAZETE

        İşadamı Reza Zarrab’ın 2014’teki mücevher ihracatı rekoruyla İran’la altın ticareti bir kez daha gündeme gelirken, gümrük verileri aynı yıl başlıca nakil noktasının Ekim 2014’e kadar büyük hissesi Limak Grubu’na ait olan o tarihten sonra ise tamamı Malezyalı MAHB’ye satılan Sabiha Gökçen Havalimanı olduğunu ortaya koydu. Oysa külçe altın ticaretinin gündemde olduğu 2012 ve 2013’te başlıca çıkış noktasını Atatürk Havalimanı oluşturuyordu. 2014’te Türkiye’nin toplam külçe altın, değerli taş ve mücevher ihracatının yüzde 95’i olan 7.5 milyar dolarlık kısmı Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen’den çıkış yaptı.

        Aynı yıl iki havalimanından İran’a yapılan ihracata bakıldığında ise Atatürk’teki iki ayrı gümrükten çıkan tutar 58.9 milyon dolar oldu. Sabiha Gökçen’den ise İran’a 797 milyon dolarlık mal gönderildi. Türkiye’nin bu üç mal grubunda havayoluyla toplam ihracatının 5.5 milyar doları Atatürk Havalimanı’ndan 2 milyar doları ise Sabiha Gökçen’den çıkış yaptı.

        İran’a külçe altın ihracatının zirve yaptığı 2012 ve 2013 yıllarında İran’a ihracatta Atatürk Havalimanı hâkimiyeti vardı. 2012’de Atatürk’ten İran’a 6.4 milyar dolarlık sevkıyat yapılırken, Sabiha Gökçen’den 57.4 milyon dolarlık gitti. 2013’te ise Atatürk’ten İran’a 2 milyar dolarlık yük gönderilirken, Sabiha Gökçen’den giden 482 milyon dolar oldu.

        ALTIN DOLU UÇAKLA GÜNDEME GELDİ

        Atatürk Havalimanı’ndan geçen altınlarla ilgili Ocak 2013’te iki vaka yaşanmıştı. Gana’dan gelen bir uçağın 1.2 ton altın taşıdığı ortaya çıkmıştı. Evrak eksikliği nedeniyle ‘yanlış anlama’ olduğu açıklamasıyla uçak, Dubai’ye uçmuştu. Sonrasında uçaktan 292 kilo altının ‘buhar’ olduğu iddiaları gündeme gelmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ