Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dolar düşerken Borsa İstanbul değer kazandı - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlık seçiminin erken seçim riskini artırması ardından önceki gün yönünü yukarı çeviren dolar, dün ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi kademeli olarak 2.70’i aşarken, beklentilerin altında gelen veri ile hızla geriledi. Dolar 2.6790’a kadar geriledikten sonra 2.68’in üzerinde günütamamladı.

        Borsa İstanbul 100 endeksi de ABD’den açıklanan tarım dışı istihdam verisi ve fabrika siparişleri verilerinin beklentilerin altında kalmasının ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarını öteleyebileceğine işaret edince çoğunluğunu negatif alanda geçirdiği günü yüzde 0.24 yükselişle kapattı. ABD tarım dışı istihdamverisinin 223 bin ile 230 binlik beklentinin altında kalması ve fabrika siparişlerinin yüzde 0.5’lik düşüş beklentisine karşın yüzde 1 düşmesi sonrası BIST 100 yükselişe geçerek günü 81 bin 879 puandan kapattı. Faiz ise yüzde 9.70’ten yüzde 9.77’ye yükseldi.

        SAATLİK ÜCRET UMUTLANDIRDI

        Beklentilerin altında gelen ABD verisininardından Euro da dolar karşısında kazanımlarını artırarak, 1.1120 seviyesine kadar yükseldi. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Tarım dışı istihdam verisinde önemli olan saatlik kazançlar verisiydi ki bu da aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 2 artış gösterdi. Bu veri ücretlerin enflasyonda baskı yaratmayacağı beklentisi oluşturarak eylül için faiz artırım beklentisinin ötelenmesine neden oldu. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde kısa vadede iyimser havanın devam ettiğini görebiliriz. TL de bundan olumlu etkilenecektir ancak içeride henüz hükümetin kurulamamış olması, Suriye riskinin devam etmesi gibi unsurlar TL’yi benzer para birimlerinin gerisinde bırakabilir” dedi.

        ÇİMENTO HİSSELERİ BORSADA UÇTU

        Dün Borsa İstanbul’da Çimbeton, Afyon Çimento ve Çimentaş hisseleri yüzde 19 ile 21 arasında yükseldi. Çimento sektörü analistleri rekor yükselişlere anlam veremedi. Afyon Çimento hisseleri 9 gün de yüzde 395 tırmandı . Afyon Çimento 22 Haziran’ da yüzde 3.23 3 bedelli sermaye artırımı kararını, dün de hisse sırasında 18.1 98 lot hisse için temerrüt alışı yapılacağını duyurmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ