Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Böyle ceza görülmedi - İş-Yaşam Haberleri

        Çinli bir şirketin, çalışanlarının yöneticilerden izin alarak hamile kalmasını ve idareye haber vermeden hamile kalan çalışanların cezalandırılmasını öngören uygulaması ülkede büyük tepkiye yol açtı.

        AFP’nin haberine göre, Çin’in Henan bölgesindeki Jiaosuo kentindeki bir kredi kooperatif şirketi, çalışanlarından hamilelik planlarını şirket ile yapmalarını talep etti. Çalışanlara gönderilen talimatta; “Çalışanlarımız belirlenen doğum planına katiyen uymak zorundadır. Doğum planına uymayarak hamile kalanlara 1000 Yuan (161 dolar, 435 TL) ceza verilecektir” ifadeleri kullanıldı. Şirket doğum planına uymayanlara terfi ve yıllık ikramiyelerin de verilmeyeceğini iletti. Bununla yetinmeyen şirket sadece bir yıldan uzun süredir çalışan evli kadınların hamile kalabilmek için izin isteyebileceğini söyledi.

        The Paper adlı haber portalının talimatın kopyasını yayımlaması üzerine açıklama yapan şirket yetkilisi, uygulamanın başlamadığını, şu an çalışanların yorumlarının beklendiğini söyledi.

        Haberin ardından Çin medyasında şirkete tepki yağarken, devlet gazetesi China Youth Daily (Gençlik Gazetesi), şirketin çalışanlarına yaşayan bir canlı muamelesini bile çok gördüğünü, çalışanların üretim hattındaki bir üretim aracı olarak görüldüğü yorumunu yaptı.

        Çin'deMao Zedung döneminde çalışanlara yöneticilerinden izinsiz evlenmeme yasağı getirilmişti. 1970’lerde ülkede ‘tek çocuk’ uygulaması resmi olarak devreye girmişti.

        Henan bölgesinde çalışan bir işçi, Global Times isimli gazeteye yaptığı açıklamada, çalıştığı şirketin her yıl başında çalışanlarına hamilelik planlarını sorduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ