Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Otel-turizm harcamalarında artan fiyatlar enflasyon düşüşünü engelledi - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK/GAZETE HABERTURK

        Hem enflasyon sepetindeki hem de mutfaklardaki ağırlığı nedeniyle son 10 yılda pahalılığın ana nedeni olan gıda fiyatları nihayet gerilemeye başladı. Gıda fiyatları mayıs ayının ardından haziranda da yüzde 2.79 düşerek 2013 sonundan bu yana ilk kez tek haneye demir attı. Tüketim sepetinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan ve nisanda yıllık bazda yüzde 14.36’ya yükselen gıda ve alkolsüz içecekler grubunda enflasyon mayısta yüzde 12.81’ye, haziranda ise yüzde 9.28’e geriledi. Gıdadaki bu önemli düşüşün ve geçen yılın güçlü baz etkisiyle yıllık enflasyon da haziranda yüzde 7.20’ye düştü. Mayıs ayında yeni sezon ürünleri nedeniyle yüzde 10 yükselerek düşüşün önündeki en büyük engel olan giyim fiyatları ise bu etki geçince bu kez yüzde 1.32 geriledi ve enflasyondaki yüzde 0.51’lik düşüşün 0.1’ini sağlayan kalem oldu. Gıda ise manşet denilen temel enflasyonu yüzde 0.68 aşağı çekti.

        Ancak enflasyon daha da aşağı gidecekken bu kez başta yüzde 40 artan yurtiçi paket turlar ve yüzde 34 artan umre fiyatları gibi turizm, otel ve eğlence harcamaları devreye girdi. Rusya ve Avrupa’daki kriz nedeniyle yabancı turiste fiyat kıran tur operatörleri ve oteller, haziran ayında sezonun başlaması ile zamda hızlı gitti. Bu yıl sektör yerli turiste geçen seneki sezon zammı kadar fiyat artışı yaptı. Yani yabancı bu sezon indirimli yüzerken Türklere bu imkân sağlanmadı. Şehirler bazında haziran ayında en az enflasyon düşüşünün Ege ve Akdeniz bölgelerindeki turizm şehirlerinde olması da bu durumu doğruluyor.

        ENFLASYONUN 1.34’Ü EĞLENCE VE OTELDEN

        Paket turların yanı sıra haziran ayında eğlence hizmetlerinin yüzde 2.64, lokanta ve otellerin yüzde 1, bahçe araç gereçlerinin yüzde 0.72, züccaciyenin yüzde 1.16 ve kişisel bakım ürünlerinin yüzde 1.37 artması enflasyonunun daha da düşmesini frenledi. Yıllık bazda bakıldığında da lokanta ve otellerin yüzde 13.62 ve eğlence ve kültür kaleminin yüzde 11.13 ile en fazla tırmanış gösteren alanlar olduğu görülüyor. Bu iki kalemin yüzde 7.2’lik yıllık enflasyondaki katkısı yüzde 1.34 oldu. Yani eğer bu iki kalemde artış olmasaydı enflasyon yüzde 6’nın altına sarkacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ