Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kemer sıkan Avrupa'nın yeni gözdesi... Yunanlılar sermaye kontrolünü Bitcoin ile deliyor - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTUK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Bugün Yunan vatandaşlarının sermaye kontrollerine takılmadan paralarını serbestçe kullanabileceği için en azından bir yasal yol var: Euroyu Bitcoin’e çevirmek.

        Yunan para otoritelerinin ulaşamayacağı ve akıllı telefon kullanılarak transfer edilebilen bu sanal paraya ilgi gün geçtikçe artıyor.

        Reuters'de yer alan habere göre Yunanistan merkezli tek Bitcoin bürosu BTCGreece'in kurucusu Thanos Marinos, Mayıs ile Haziran ayları arasında açılan hesapların yüzde 400 oranında arttığını, ortalama mevduatın da 4 katına çıktığını bildirdi.

        Birleşik Krallık Dijital Para Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adam Vaziri, Bitcoin’in herhangi bir değeri yurtdışına taşımak için tek yol olduğunu belirtti.

        ASIL AMAÇ DEVALÜASYONDAN KORUNMAK

        Yunanistan’da vatandaşlar sadece parayı yurtdışına çıkarmak konusunda değil ülke içinde paralarını serbestçe kullanmak konusunda bile sıkıntı yaşamakta. Dolayısıyla komşu için tek çözüm an itibariyle Bitcoin gibi görünüyor.

        Thanos Marinos, Yunan Bitcoin alıcılarının temel amacının Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılıp Yunan bankalarındaki tüm mevduatı ölçüde devalüe edilmiş ulusal para birimine dönüştürmesi tehlikesine karşı paralarını korumak olduğunu söyledi. Zira ülkede bugün yapılan referandumda halk kemer sıkma önlemlerine devam edilmesine HAYIR derse, komşunun drahmiye dönmesi ihtimaller arasında bulunuyor. Marinos; “Pek çok kişi bizim platformda satın aldıkları tüm Bitcoinleri tutuyor. Ülkedeki gelişmelere göre hareket edecekler. Ancak şu an paralarını Bitcoin’e çevirdikleri için güvende hissediyorlar” dedi.

        YÜKSEK DERECEDE OYNAK BİR PARA BİRİMİ

        Ancak altı yıl önce piyasaya sürülen web tabanlı dijital para Bitcoin, bir hükümet ya da merkez bankası tarafından desteklenmiyor ve oldukça oynak. 2013 yılı sonlarında 1,200 Dolar ile zirve yapan Bitcoin 2014 başlarında Tokyo merkezli bir büroya yapılan korsan saldırısının ardından yüzde 70 oranında değer kaybetmişti.

        REKOR İŞLEM SAYISI

        Geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borcunu ödeyemeyeceğini açıklamasının ardından Bitcoin'in değeri üç buçuk ayın en yüksek seviyesine yükseldi ve 150 bin 917 günlük işlem sayısı ile rekor kırdı.

        Pek çok Bitcoin gözlemcisi dijital para biriminin yükselişini sermaye kontrollerinin ağır sonuçları olacağına dair spekülasyonlara bağlıyor. Örneğin Kıbrıs’ta sermaye kontrolleri uygulandığında Bitcoin yüzde 700 artış ile uçuşa geçmişti.

        KEMER SIKAN DİĞER ÜLKELERDEN BÜYÜK İLGİ

        Dünyanın en büyük Bitcoin cüzdan (akıllı telefonlarda yer alan elektronik bir cüzdan) sağlayıcılarından biri olan Coinbase (Yunanlıların erişimi bulunmuyor), sanal paranın İtalya, İspanya ve Portekiz’de büyük ilgi gördüğünü açıkladı. Coinbase’den alınan bilgiye göre Euro bölgesi ülkelerindeki günlük ortalama hesap açılışı Haziran başından bu yana yüzde 350 oranında arttı. Euro bölgesi günlük ortalama Bitcoin alımları ise geçtiğimiz hafta Haziran ortalaması ile karşılaştırıldığında yüzde 250 artış gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ