Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 6 milyon genç boşta, 4.7 milyonu iş aramıyor! - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        Türkiye’nin umudu olan 15-29 yaş grubu gençlerin 3’te 1’i ne eğitim görüyor, ne de çalışıyor. Sayıları 6 milyonu aşan bu gençlerin 4.7 milyonu herhangi bir iş de aramıyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK), OECD’nin yayımladığı ‘2015 Becerilerin Görünümü’ başlıklı raporunu ve TÜİK verilerini esas alarak yaptığı analizde çarpıcı tespitlere ulaşıldı. İşte rapordan başlıklar:

        TÜRK GENÇLERİ ‘PASİF’: Toplam gençlerin yüzde 31.3’ünü oluşturan ne eğitim gören ne de çalışan gençler itibarıyla Türkiye, OECD’ye üye 33 ülke arasında 1. sırada yer alıyor. ‘Pasif’ olarak adlandırılan, eğitim görmediği ve işsiz olduğu halde iş aramayanların oranında ise Türkiye en kötü 3. ülke durumunda bulunuyor. Pasif oranı Kore’de yüzde 84.6, Meksika’da yüzde 82.8, Türkiye’de ise yüzde 79.7 seviyesinde yer alıyor. OECD ülkelerinin pasif oranı ortalaması ise yüzde 53.8 düzeyinde. İş aradığı halde bulamayan kesim ‘pasif’ olarak kabul edilmiyor.

        GENÇ KADINLAR OKULA DA İŞE DE GİTMİYOR: OECD verileri, Türkiye’deki ‘ne eğitim gören ne de çalışan gençler’ sorununun genç kadınların durumundan kaynaklandığını ortaya koydu. 15-29 yaş grubundaki genç kadınların yüzde 45.2’si hem eğitim hem de istihdam dışı kalırken, bu oran genç erkeklerde yüzde 17.6 oldu.

        KOMŞUDA DA DURUM KÖTÜ

        Eğitim ve istihdam dışı kalan genç kadın oranında Türkiye’ye en yakın ülke yüzde 34.7 ile Meksika ve yüzde 30.6 ile Yunanistan

        ‘YENİ HÜKÜMETİN ÖNCELİKLİ KONUSU GENÇLER OLMALI’

        TİSK’in analizine göre, Türkiye’de öğrenim görmeyen ve çalışmayan 5 milyon 936 bin genç nüfusun 4 milyon 221 binini genç kadınlar, 1 milyon 715 binini genç erkekler oluşturuyor. Bu gençlerden 1 milyon 197 bini iş ararken, 4 milyon 739 bin genç iş de aramıyor. Analizde, yeni kurulacak hükümetin öncelikli konularından birinin, ekonomik ve sosyal dışlanmaya maruz kalan genç kadınların ekonomiye kazandırılması olduğu vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ