Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Nurettin Canikli'den koalisyon açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, teorik olarak 3 siyasi partiyle koalisyon gerçekleştirilebileceğini belirterek, "Ama bunların iki tanesiyle koalisyonun yapılamayacağı anlaşıldı" dedi.Canikli, koalisyon görüşmelerine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, hem HDP hem de MHP'nin seçimden sonra açıklamalarında olduğu gibi koalisyon yapmama ve muhalefette kalma stratejilerini devam ettirdiklerini belirtti.

        Çok olağan dışı bir şey çıkmazsa üç seçenekten ikisinin devre dışı kalmış gibi göründüğünü anlatan Canikli, "Gerçi MHP ile kapılar tamamen kapatılmadı gibi ama Milliyetçi Hareket Partisi ile koalisyon ihtimali çok zayıflamış durumda" diye konuştu.Canikli, bu konuda temel nedenin AK Parti'den kaynaklanmadığını vurgulayarak, tamamen MHP'nin muhalefette kalma isteği şeklindeki iradesinden kaynaklandığını kaydetti.

        MHP'nin "Milletin kendilerine muhalefette kalma gibi bir görev verdiği" şeklinde değerlendirme ve kanaatlerinin bulunduğunu aktaran Canikli, "Dolayısıyla geriye Cumhuriyet Halk Partisi kalıyor. Şu anda görüşmeler CHP ile devam ediyor. İlk tur görüşmeleri de tamamlandı" dedi.

        Bakan Canikli, koalisyon görüşmelerine ilişkin, şunları anlattı:

        "Bu koalisyon görüşmelerini elbette AK Parti, Başbakanımız, Genel Başkanımız samimi şekilde sonuçlandırmayı hedefliyor. Bunu zaten başından beri bir strateji olarak ifade etti. 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan sonucun bir koalisyon hükümeti kurması şeklinde anladığımızı ve milletin iradesinin bu yönde tecelli etiğini hep söyledi. Dolayısıyla bunun gereğini samimiyetle yapmaya çalışıyoruz. Şimdi MHP ve HDP kendi iradeleriyle koalisyona yanaşmayınca CHP ile sürdürülmek zorunda. O da yapılacak. Bayramdan sonra ikinci tur görüşmeleri devam edecek."

        "KOALİSYON KOLAY İŞ DEĞİL"

        Canikli, koalisyonun kolay bir iş olmadığını ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Bu süreçte mutlaka bir koalisyon kuralım ve ne olursa olsun bir yaklaşım içerisinde olmamak lazım. Sonuç itibariyle hükümetin kurulma amacı nedir. Koalisyon formatında olsun ya da tek başına bir hükümet. Fark etmez. Hükümetin kurulma amacı bütün ülkenin en iyi şekilde yönetilmesi. Ülkenin sorunlarının çözülmesi ve ülkeyi daha ileriye taşımak. Dolayısıyla kurulacak olan koalisyon Türkiye'yi ileriye götürecek, sorunlarını büyük oranda çözebilecek bir kalitede, kapasitede ve özellikte kurulabilirse eğer o zaman anlamlı olur. Kurulacak olan koalisyonunda mutlaka bu amaç doğrultusunda oluşturulması gerekir."

        Kamuoyunun baskısıyla ya da mutlaka bir koalisyon kuralım yaklaşımıyla bir hükümetin oluşturulamayacağını belirten Canikli, bunun da son derece önemli tespitlerden biri olduğunu vurguladı.

        "KESKİN GÖRÜŞ AYRILIKLARI SÖZ KONUSU"

        Bakan Canikli, CHP ile AK Parti arasında bir çok açıdan keskin görüş ayrılıklarının söz konusu olduğuna işaret ederek, "Bu da bir realite, sadece dünya görüşü, ideoloji ve genel olarak hayata bakış olarak değil, temel konularda mesela ekonomik konularda ve dış politika konuları dahil çok keskin görüş ayrılıkları var. Bu da bir gerçek. Eğer bir koalisyon kurulacaksa ortak noktada buluşulması gerek. Her siyasi parti kendi bulunduğu noktadan ayrılmaz, adım atmaz ve hareket etmezse böyle bir koalisyon kurulamaz. Dolayısıyla ortak bir noktada buluşabilmek için mutlaka herkes bulunduğu pozisyondan ayrılması gerekir" diye konuştu.

        Bütün konuların masaya yatırılmasının gerektiğini savunan Canikli, "Partilerin anlaşamadıkları ve farklı düşündükleri bir çok konuda mutlaka masaya yatırılması ve en ayrıntılı şekilde ortaya konması gerekir. Bunların bir koalisyon mutabakatına nasıl yansıyacağının detaylı bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde koalisyon kurulduktan sonra uygulamada ortaya çıkacak en ufak problem başka sıkıntı ve krizleri meydana getirebilir" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ