Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Üzümde rekolte çalışması Temmuz sonunda başlayacak - İş-Yaşam Haberleri

        Manisa’da bu yıl üst üste yaşanan don olayları ile sarsılan üzüm üreticisinin yüzünü fiyatlar da güldürmedi.

        Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, bundan sonra yaşanabilecek fiyat değişikliklerinin rekolteye bağlı olduğunu söyledi.

        Manisa’da Nisan ve Haziran ayında meydana gelen dolu felaketinin ardından perişan olan üzüm üreticileri, fiyat artışından da tatmin olmadı. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, "24 Nisan’daki dondan önce üzüm fiyatları 2 lira 75 kuruş veya 3 lira civarındaydı. Haziran ayında yaşanan dolu olayının ardından üzüm fiyatları şu an 5 ile 5.5 lira arasına kadar yükseldi. Bundan sonraki fiyatlar tamamen üzümün rekoltesine ve yurt dışındaki alıcıya bağlıdır. Fiyatlar yurtdışındaki arz ve talep dengesine göre belirlenecek" dedi.

        REKOLTE ÇALIŞMASI TEMMUZ SONUNDA BAŞLIYOR

        Manisa’da rekolte çalışmalarına Temmuz ayı sonu itibari ile başlayacaklarını belirten Özkasap sözlerini şöyle sürdürdü:"Üzümün 5 TL altında olması çok zor. Ama üreticinin isteğine bağlı 8 TL’ye de çıkmaz. Biz iç piyasada üzüm tüketmiyoruz. İç piyasada tükettiğimiz üzüm miktarı 20 bin ton civarında. Ama ağırlık ihracata gidiyor. Geçen yılki rekolte miktarımız 328 bin ton. Haziran ayı sonu itibari ile de ihracata 310 bin ton mal gitti. Geçen senenin rekolte çalışmaları tuttu."

        ’SİGORTANIZI YAPTIRIN’

        Özkasap, son olarak üreticilere bağlarını sigortalatmaları konusunda uyarıda bulunarak, şunları söyledi:"Özellikle Manisa merkez ve Saruhanlı bölgelerimiz üzüm bakımından çok ciddi hasar gören bölgeler. Baktığımız zaman Salihli ve Alaşehir tarafındaki hasar bu bölgelere göre daha az. Buradaki üzümcülerimizin çoğu TARSİM’e sigorta yaptırmıştır. TARSİM’e arazilerini sigortalatmayan üreticilerimiz çok ciddi sıkıntı yaşayacak. TARSİM üreticiyi yüzde 65 destekliyor. Bu yüzden üreticilerimizin arazilerini sigortalatması gerekiyor. Üzüm Manisa için çok büyük bir gelir kaynağı. Gerçekten zor bir yıl. Biz her zaman üreticilerimize arazilerini sigorta yaptırmaları yönünde bilgi verdik. Bu konuda bundan sonra da ciddi çalışmalar yapacağız."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ