Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yunanistan için zombie benzetmesi - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTUK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Yunanistan yalnızca borç ödemek için var olan bir 'zombi devlet'e dönüşüyor

        Yunanistan, geçen hafta sert kemer sıkma önlemleri ve neredeyse tüm varlıklarını satacağı bir özelleştirme programını kabul etmesi sonrasında Euro Bölgesi kurtarma fonu EFSM'den 7,16 milyar Euro köprü finansmanı sağlamıştı.

        Tercümesi; Başbakan Alexis Tsipras, ışıkların sönmemesi için Eurogroup'un taleplerine katlandı. Ancak bugünkü gelişmeler Yunanistan'ın borç yeniden yapılandırılmasına ne kadar ihtiyacı olduğunun altını çiziyor.

        Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nda (EFSM) alınan acil destek, göz açıp kapayıncaya kadar kısa zamanda ülkeden çıktı. Yunanistan, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan toplam 6,25 milyar Euro borcunu ödedi. Reuters haberine göre 4,2 milyar Euro ECB'ye, 2,05 milyar Euro IMF'ye ödendi. 7,16 milyar Euro'dan geriye kalan 910 milyon Euro'nun 500 milyonu da ülke merkez bankasına yatırıldı.

        EKONOMİK ZOMBİ

        Business Insider'da yer alan haberde bu basit hesabın ülkenin borç yeniden yapılandırılmasına nasıl umutsuzca ihtiyaç duyduğunun en çarpıcı örneği olduğu belirtildi. Haberde Yunanistan'ın bu şartlarda sadece borçlarını ödemek için mevcut ekonomik bir zombiden başka bir şey olmayacağı kaydedildi. Ülke ekonomisinin durduğu ve ülkeye giren paranın aynı hızla tekrar dışarı çıktığı söylenirken, New York Times ve Bloomberg uzmanlarının son zamanlarda Yunanistan ekonomisinden bahsederken "zombi" kelimesini sıkça kullandığı vurgulandı.

        Yunanistan'ın alacaklılarından art arda gelen açıklamalar borç verenlerin artık bir şeylerin değişmesi gerektiğinin farkına vardıkları şeklinde yorumlandı. IMF, Yunanistan'ın borçlarının "sürdürülemez" olduğunu ve yapılandırılması gerektiğini belirtirken Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ülkenin geçici olarak Euro Bölgesi'nden ayrılmasının çözüm olabileceğini söyledi.

        HESAP BASİT

        Yunanistan istediği ve IMF'in önerisi ülkenin büyümesine imkan verecek şekilde bir borç geri ödeme planı ve faiz ertelemesi. GSYİH büyümesi faiz ödemelerini aştığı anda Yunanistan, varlıklarını sudan ucuza satmak zorunda kalmadan borçlarını ödemeye başlayabilir.

        YAKASINI BIRAKACAK MI?

        Peki Merkel; Yunanistan'ın en büyük alacaklısı Almanya'nın Başbakanı; komşunun bu kadar kolay kurtulmasına izin verecek mi?

        Euro Bölgesi tarafından üçüncü bir kurtarma programına alınan Yunanistan'ın maliyesi programın ayrıntıları müzakere edilene kadar köprü finansmanı ile ayakta kalacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ