Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Coca Cola, KKTC'de üretime başlayacak - İş-Yaşam Haberleri

        Dünya içecek devi Coca-Cola, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üretim yapma kararı aldı. Gelecek aydan itibaren üretime geçecek tesis konusunda Rum Kesimi’nden bir itiraz gelmediği belirtilirken, Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent’in, yatırımla ilgili gelişmeleri yakından izlediği bildirildi.

        Coca-Cola’nın KKTC’deki distribütörü Kaner Grup ile Ev-Su şirketlerinin ortaklığında Alsancak Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikada, önümüzdeki aydan itibaren üretime başlanacağı bildirildi. Deneme üretimlerine ise bu hafta içinde başlanması hedefleniyor. Coca-Cola’nın Kuzey Kıbrıs’a gelmesini heyecan verici olarak değerlendiren Ekonomi Bakanı Sunat Atun, söz konusu yatırımın Kıbrıslı Türkler açısından önemli olduğunu söyledi.

        Bugüne kadar Türkiye’den ithalat yoluyla Kuzey Kıbrıs’ta satılan Coca-Cola’nın üretimi için harekete geçen KKTC distribütörü Kaner Grup, 2012 yılında girişimlerine başladı. Kuzey Kıbrıs’ta üretime geçilmesi konusunda Coca-Cola yönetimiyle temaslar gerçekleştirilirken, o dönemde fazla bir ilerleme sağlanamadı. Ancak bu durum, yaklaşık bir yıl önce Coca-Cola’dan gelen “Kuzey Kıbrıs’ta üretim yapabiliriz” mesajıyla değişti. Kaner Grup da, Ev-Su ile üretim ve paketleme konusunda anlaşmaya vardı.

        RUMLAR İTİRAZ ETMEDİ

        Milliyet’in edindiği bilgilere göre iki şirket, Türkiye’de Anadolu Grubu ve diğer yetkililerle uzun görüşmeler yaptı. Coca-Cola’nın Güney Kıbrıs’ta bir fabrikası olduğundan, Rum Kesimi’nden nasıl bir tepki geleceği merak konusu oldu. Ancak Rum Kesimi’nden, Kuzey’de kurulacak bir fabrika konusunda itiraz gelmediği belirtildi.Güney Kıbrıs’taki üretim şirketinin sahibi ve yetkilileri, Kuzey Kıbrıs’a geçerek burada Kıbrıslı Türk şirketin sahipleriyle bir yemekte buluştu. Yemekte, Ada’daki ekonominin nasıl geliştirilmesi gerektiği yönünde düşüncelerin ortaya konulduğu kaydedilirken, diplomatik kaynaklar, Kıbrıs’ta liderler arasında devam eden görüşmelerin pozitif bir havada geçmesinin de Rumların “olumlu” tutumunda etkili olduğunu ifade etti.Milliyet’e konuşan bir yetkili de, “Bizim işimiz siyaset değil, ekonomik. Ada’da da halkların refahı için adımlar atıyoruz” dedi. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in de, Kıbrıs Türk tarafına ekonomik alanda atılan adımlara “engel çıkarmayacağı” mesajı verdiği belirtildi.

        ÖNEMLİ MARKALARIN ADRESİ

        Kıbrıslı Türklerin köklü ailelerinden olan Kaner Grup, Kuzey Kıbrıs’a dünyaca ünlü markaları kazandırmasıyla tanınıyor. Kaner Grup, Gloria Jean’s Coffees, Domino’s Pizza, Cerruti ve Desigual gibi markaların da KKTC’deki haklarını elinde bulunduruyor. Ev-Su ise, su üretiminin yanında meyve suyu üretimi de gerçekleştiriyor.

        KENT'TEN YAKIN İLGİ

        Kuzey Kıbrıs’taki yatırımla ilgili sürecin, Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent tarafından da yakından izlendiği ifade edilirken, Anadolu Grubu’nun da, Kıbrıslı Türk şirketlere, kurulum aşamasında yardımcı olduğu öğrenildi. Coca-Cola’dan gelen iki uzmanın, üretim süresince Kuzey Kıbrıs’ta kalacağı bildirilirken, yatırım tutarının yaklaşık 10 milyon TL’yi bulacağı belirtildi.

        Coca-Cola yatırımını Milliyet’e değerlendiren Ekonomi Bakanı Sunat Atun, dünya devi bir markanın KKTC’ye yatırım yapmasının büyük bir adım olduğunu kaydetti. Atun, “Kıbrıslı Türkler olarak bu yatırım bizleri son derece memnun ediyor. Kuzey Kıbrıs, yatırım için müthiş bir yer” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ