Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kaliteli habere okur talebi hiç düşmedi! Basılı gazetesi olan siteler değerleniyor - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE

        Özellikle mobil internetin yaygınlaşmasıyla birlikte geleceği daha fazla tartışılmaya başlanan medya yeniden yatırımcının gözdesi haline geldi. Son bir haftada toplam 3.5 milyar dolarlık anlaşmaya imza atıldı. Geçtiğimiz hafta İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’ın (FT) Nikkei’ye 1.3 milyar dolara satılması 10 yıl aradan sonra yatırımcının yüzünü yeniden habere çeviren en önemli etken oldu. FT’nin değerini artıran en önemli unsur ise gazetenin tirajının yüzde 70’ini sağlayan, üyelik sistemine dayalı internet sitesi. Pearson’un FT’den sonra The Economist’teki yüzde 50’lik payını 622 milyon dolara satmak için görüşmeye başlaması da kaliteli içeriğin yatırımcının ilgisini çekmeyi sürdürdüğünün en önemli göstergesi olarak yorumlandı. Dün de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un sahibi McGraw Hill, Financial, finans haberleri üreticisi SNL Financial’i 2.2 milyar dolara satın almak için anlaştı. ABD merkezli SNL Financial bankacılık, gayrimenkul, enerji ve diğer sektörlere veri ve yorum hizmeti sunuyor.

        GÜVENİLİR HABER

        Aralık 2014’te New York merkezli yatırım fonu General Atlantic’ten 46.5 milyon dolarlık yatırım alan, Eater, Curbed ve Recode gibi siteleri işleten Vox Media’nin CEO’su Jim Bankoff’a göre sektörde ciddi oranda bozulma yaşanmasına karşın tüketicinin kaliteli habere talebi hiç azalmadı. Aynı haberleri kopyalayarak veren internet sitelerinin içinde güvenilir ve kaliteli içerik sunan medyanın önemi daha çok ortaya çıktı.

        MOBİL CİHAZIN PAYI ARTIYOR

        Akıllı cep telefonları çoğu okuyucu için ana habere ulaşım aracı haline geldi. Bu yıl haber tüketiminde mobil cihazların payının yüzde 50’yi geçmesi bekleniyor. Bu nedenle Apple ve Facebook gibi devler yeni haber platformları geliştirdi.

        GAZETENİN GÜCÜ SÜRÜYOR

        Pew Research Center’ın araştırmasına göre, dijital medya gelirleri artsa da basılı medya da bulunduğu zemini koruyor. Araştırmaya göre 2005’ten bu yana gazetelerin basılı ve dijital reklam gelirleri 50 milyar dolardan 20 milyar dolara indi. Bu dönemde gazetelerin internet sitelerinin reklam gelirleri 2 milyar dolardan sadece 3.5 milyar dolara çıktı.

        BEZOS’UN DA YATIRIMI VAR

        Basın, teknoloji şirketlerinin de ilgisini çekiyor. Örneğin Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Ağustos 2013’te Washington Post’u 250 milyon dolara satın aldı. Telekom devi Carlos Slim, Ocak 2015’te New York Times’taki hisselerini ikiye katladı. Medya imparatoru Rupert Murdoch 2007’de yılında Wall Street Journal’ı ve ana şirketi Dow Jones’u 5 milyar dolara aldı.

        ‘İYİ HABER HEP İSTENİR’

        ABD’li yatırımcı Warren Buffett da 2012 yılında 28 adet yerel günlük gazete satın almıştı. Bu gazetelere 344 milyon dolar ödediği için eleştirilen Buffett yatırımcılarına yazdığı mektupta, “Gazeteler insanların her zaman isteyeceği bir ürün olmaya devam edecek. İnsanlar hâlâ yerel haberleri merak ediyor” demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ