Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Jinping'den ortak çağrı - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin temaslarında katıldığı Türkiye-Çin İş Forumu’nda yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ticaretin artması gerektiğini vurguladı. Çin’in, Türkiye’nin uzak Asya’daki en büyük, dünyada ise Almanya ve Rusya’dan sonra üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Erdoğan, 2002 yılında 2 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 2014 yılında 28 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın daha da artması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Bu rakamın dengeli olması için Çin’in Türkiye’de yapacağı yatırımlar çok önemli. Bu konuda kolaylaştırıcı her türlü adımı atmaya hazırız” diye konuştu.

        Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Jinping de, uzay, finans ve yatırım olmak üzere üç yeni işbirliği alanının iki ülke arasında aktif bir şekilde ileriye götürülmesi gerektiğini söyledi. İki ülke arasında yapılan anlaşmanın Çin-Ortadoğu ülkeleri arasındakilerin en büyüğü olduğunu belirten Jinping, anlaşma ile tarafların birbirine verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

        ‘KARS-EDİRNE TRENİNDE YER ALMAK İSTİYORUZ’

        İki ülke arasındaki işbirliği mekanizmasının ekonomi, ticaret, güvenlik ve kültür gibi diğer alanlara da yönlendirileceğini ve işbirliklerinde lokomotif görevi yapacağını vurgulayan Jinping, Çin ve Türkiye arasında öncelikli olarak hızlı tren ve yeni enerji alanlarında adımların atılacağını belirtti. Şi Jinping, Çin şirketlerinin enerji alanında güçlü olduğunu ve Ankaraİstanbul arası yüksek hızlı tren hattının 2. etabını başarılı şekilde yaptıklarını ve Kars-Edirne hızlı tren projesi dahil diğer demiryolu projelerinde aktif şekilde rol almak istediklerini vurguladı.

        Jinping ayrıca, dünyanın dış yatırımda en büyük üçüncü ülkesi olan Çin’in Türkiye’deki yatırımlarında teşvikin artırılması için Çinli firmalara destek sağlanacağını söyledi.

        "YENİ TARİHİ YUAN VE TL İLE YAZALIM"

        DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Jinping’in Türkiye ziyaretinde söylediği “Türkler ve Çinliler tarihi ortak yazmış bir millet” sözüne atıfta bulunarak “Gelin, beraberce tekrar tarih yazalım. Ancak tarihi bu sefer, Asya steplerinde değil, Avrupa’da, Afrika’da, Balkanlar’da, Kafkasya, Ortadoğu’da yazalım ve bu yeni tarihi yuan ile TL ile yazalım” dedi. Çin’in öncülük ettiği “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” projesinin Çin ile Avrupa’yı ve Türkiye’yi birbirine bağlayacağını belirten Vardan, büyüme motoru ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin derinlik kazanabileceğini söyledi.

        EN ÇOK MERMER İHRAÇ EDİYORUZ

        Türkiye’nin Çin’e ihraç ettiği başlıca kalemler, mermer ve traverten, ekosin, su mermeri, kireçli taşlar, krom cevherleri ve konsantreleri, boratlar; peroksiboratlar, kıymetli metal cevherleri olarak öne çıkıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ