Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ABD'li McDonald’s’a İran'lı rakip: Mash Donald’s - İş-Yaşam Haberleri

        Dünyanın dev firmalarıambargosuz günlere hazırlanan İran’a açılmanın yollarını arıyor. Bunlar arasında en dikkat çekenler McDonald’s benzeri Mash Donald’s, Kentucky Fried Chicken benzeri açılımı Kabooki Fried Chicken olan K.F.C., Pizza Hut benzeri Pizza Hat ve Burger King benzeri Burger House.

        Mash Donald’s’ı ziyaret eden Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, “Mash Donald’s’ın her şeyi Amerikalı meslektaşına benziyor, yemekleri dışında” yorumunu yaptı.

        Altın kemerli logosundan kırmızı ceketli palyaço maskotuna kadar McDonald’s’a birebir benzeyen İranlı Mash Donald’s’ın sahibi, hem İranlı şahin politikacılardan, hem de Amerikan telif hakkı yasalarından çekindiği için adını sadece Hassan olarak veriyor. Hassan, “McDonald’s deneyimine mümkün olduğu kadar yaklaşmaya çalışıyoruz” diyor.NYT, bir dönem Amerikan karşıtı söylemin öncüsü olan İran’ın birçok şehrinin Amerikan fast - food kültürünün yansımalarıyla dolu olduğunu yazdı.

        BİNAYI KUNDAKLADILAR

        McDonald’s’ın kısa süre önce İran’dan resmi bir franchise başvurusu aldığını yazan gazete, bunun İran’da fırtına kopardığını ve bazı politikacıların bunun mümkün olamayacağını belirten açıklamalar yaptığını belirtti.

        Ülkenin önde gelen siyasetçilerinden Gholamali Haddad Adel’in bir röportajında İran gazetelerini eleştirdiğini belirten NYT, Adel’in, ‘Mazlum Yemenlilerle ilgili haberler nerede? McDonald’s’ın dönüşünü konuşuyorlar. Burada bir tehlike var. Amerika’ya kollarını açıp, hararetle şirketlerini konuşuyorlar’ şeklindeki sözlerini aktardı.

        1979’da yaşanan rejim değişikliğinden önce McDonald’s’ın İran’da şubeleri bulunuyordu. 1994 yılında da bir girişimci Tahran’da McDonald’s açmaya kalktıysa da, NYT’ye göre önce restoranın açılacağı yer kundaklandı, ardından sağlık Bakanlığı girişimi engelledi.

        ŞİŞMANLATIR DİYE YEMİYOR

        Mash Donald’s’ın sahibi Hassan, “Restorana McDonald’s desem İranlı yetkililer beni ziyaret ederdi. Oğlumun önerisiyle hemen hemen aynı şekilde okunan Mash Donald’s’ı seçtim” diyor. McDonald’s’ın Big Mac’in Mash Donald’s’ın cevabı Big Mash değil, baget burger olmuş. Restoranın falafel sandviçi de iddialı.

        Hassan ise fast - food yemeklerin şişmanlattığını düşündüğü için, “Karımın evde pişirdiklerini tercih ediyorum” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ