Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Setur, Yunanistan'da 2 marina daha alacak - İş-Yaşam Haberleri

        Naime SERT-GAZETE HABERTURK

        Koç Holding şirketlerinden Setur, Yunanistan’da iki marinanın daha işletmesini almak üzere görüşmelere başladı. Biri Yunanistan’ın Midilli Adası’nda olmak üzere toplam 6 bin 58 yat bağlama kapasitesine sahip 11 marina işleten Setur’un Genel Müdürü Üstün Özbey, Setur 50. Yıl Ege Yat Rallisi’nin açılışında gazetecilerle bir araya geldi.

        Özbey, hem marina hem de duty free işletmeciliğinde yurtdışındaki fırsatları değerlendirdiklerini belirtti. Özbey ‘Şu anda Yunanistan’da iki marina ile görüşüyoruz.Ayrıca Akdeniz Çanağı’ndaki tüm fırsatları takip ediyoruz” dedi. Marina işletmeciliğinde kârlılığın çok düşük olduğunu belirten Özbey, “Ancak biz Koç Grubu olarak 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de sektörün gelişimine katkıda bulunmak için marinacılık alanında faaliyetyürütmeye devam ediyoruz. Türkiye’de turizm için taşıdığımız bayrağı bundan sonra yeni işbirlikleri ile uluslararası arenaya açmak istiyoruz” dedi.

        ‘PETROL KADAR DEĞERLİ’

        2023 hedefleri kapsamında marina kapasitesini 30 bine çıkarmak isteyen Türkiye’nin şu anki kapasitesinin 20 bin olduğunu hatırlatan Özbey, “Kurucumuz Vehbi Koç, Setur’u kurarken, ‘Turizm petrol kadar değerlidir’ diyerek, sektörün ülke ekonomisi için önemine dikkat çekmişti” derken, son dönemde özellikle Akdeniz Çanağı’nda art arda marina işletmesi alan Doğuş Grubu ile rekabet konusunda ise şunları kaydetti: “Gelişmeleri olumlu buluyoruz. Keşke Koç Grubu, Doğuş Grubu gibi 5-6 büyük kuruluş daha Türkiye’den çıksa ve marina alanında yatırımlarını artırsa. Onları rakip olarak görmüyoruz. Onlar da sektörü büyütüyor.”

        ‘Kalamış’ta şartlara göre yeniden ihaleye girebiliriz’

        Kalamış’ta belediye imar planında değişikliğe gidildiği için Setur’un da 664 milyon dolar işletme bedeliyle kazandığı ihaleden çekildiğini hatırlatan Özbey, şunları söyledi: “İhalede ikinci olan şirket durumu değerlendiriyor. Onlar istemezlerse üçüncüye gidilecek. İkinci ve üçüncü çekilirse ve ihale yenilenirse şartlara bakacağız. Eğer şartlar bizim için uygun olursa ihaleye yeniden girebiliriz.”

        ‘Online pazar küçük, altyapı yok’

        Turizmde online rezervasyon pazarının global olarak büyüdüğünü ancak Türkiye’de payının yüzde 1.5-2 seviyesinde olduğunu söyleyen Özbey, “Otel satış portalları üzerinden yapılan online rezervasyon aslında gerçek zamanlı değil. Çünkü bu sitelerle oteller arasında olması gereken gerçek zamanlı bağlantı yok. Otellerde henüz bu ağın parçası olacak teknolojik altyapı yok” dedi.

        ‘YUNAN TURISTİ KAYBETTİK’

        Yunanistan’daki krizin Türkiye’yi etkilediğini kaydeden Özbey ‘’Her yıl 20-25 Yunanlı Boğaz’da düğün yapardı. Bu yıl hiç olmadı. Ülkedeki kriz Yunanlıların yurtdışı tatillerini dolayısıyla bizi olumsuz etkiliyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ