Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Pavyon yasağı’ Yargıtay’dan döndü - İş-Yaşam Haberleri

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Silopi 1. Asliye Ceza Mahkemesi, akaryakıta katılan ve ürünün yasal olduğunu gösteren işaretleyici olan ‘ulusal marker’ı yetkisiz olarak üretmek, satmak veya bulundurmak suçundan yargılanan sanıklara önce 15’er ay hapis cezası verdi, daha sonra cezaları “15’er ay süreyle gazino, pavyon, bar gibi eğlence yerlerine gitmekten yasaklama” yaptırımına çevirdi. Ancak Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, “Hapis cezasının seçenek tedbirlere çevrilmesi sırasında, tedbirin yasa koyucunun amacına uygun olması gerektiği gözetilmelidir” denildi.

        Yargıtay’ın kararına konu olay 2011 yılında Silopi’de yaşandı. Bir akaryakıt istasyonuna yapılan baskında, akaryakıt üzerinde yapılan testte, kaçak akaryakıtta ulusal marker’ın kullanıldığı tespit edildi. Akaryakıt istasyonu sahibi 2 kişi gözaltına alındı.

        5 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENDİ

        Soruşturmayı tamamlayan başsavcılık, 2 sanık hakkında, “ulusal marker’ı yetkisiz olarak üretmek, satmak, yetkisiz kişilerden satın almak, kabul etmek veya bulundurmak” suçundan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası istemiyle dava açtı.

        Silopi 1. Asliye Ceza Mahkemesi, önce sanıkların 15’er ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme daha sonra bu cezanın seçenek yaptırıma çevrilmesine karar verdi. Bu karar uyarınca sanıkların gazino, pavyon ve bar gibi eğlence yerlerine gitmekten 15 ay süreyle men edilmelerine hükmedildi. Karar sanıklar tarafından temyiz edildi.

        Temyiz istemini görüşen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ