Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin'den et fiyatlarına yönelik uyarı geldi - İş-Yaşam Haberleri

        Geçmiş dönemlerde bunun için 3 milyar dolar boşu boşuna harcandı” dedi.Et ithalatında gümrük vergisinin sıfırlandığını hatırlatan Yetkin, şöyle konuştu:“Bu karar, hayvancılığımızı olumsuz etkileyecektir. 5 yıl önce de (2010 Nisan ayında) kırmızı et fiyatlarının çok yükselmesi gerekçe gösterilerek ithalat yapılmıştı.

        Buna rağmen et fiyatında istenen oranda düşüş sağlanamayınca karkas et ithalatına da izin verilmişti. Bu kararı izleyen 3 yılda et ithalatına toplam 3 milyar dolar harcanmış, ithal edilen sübvansiyonlu etler nedeniyle rekabet imkanlarını kaybeden küçük üreticiler rekabet edemedikleri için iflasa sürüklenmişti. Bir çok işletme kapanmıştı. Koç-Ata Çiftliği gibi büyük işletmeler de sektörden çekilmişti.”

        İthalattan sonra yem fiyatlarındaki artışın devam ettiğini, bugün olduğu gibi çiğ süt fiyatları da düştüğü için süt ineklerinin de kesime gönderildiğini kaydeden Yetkin, şöyle konuştu: “Sonunda, bu yolun çıkışının olmadığı görülerek et ithalatını fiilen durduracak önlemler alınmış ve hayvancılığa verilen teşviklerle hayvan ve kırmızı et üretimi yeniden artışa geçirilmişti.

        'ARTIŞIN İKİ KAYNAĞI VAR'

        Et fiyatlarındaki artışın iki kaynağı vardır. Birincisi yem fiyatlarının yüksekliğidir. İthalat belki ilk anda yerli hayvanların kesime gönderilmesi dolayısıyla düşecek, ancak bu düşüş kısa zamanda çok daha büyük bir artış olarak geri dönecektir. Et fiyatlarının artmasının ikinci nedeni spekülasyondur.Yaklaşan Kurban Bayramı’nın da bu spekülatif artışta önemli bir rolü olmuştur. Bugün itibariyle sıfır gümrüklü ithalat kapısı bir kere açılınca, bir süre sonra Et ve Süt Kurumu’nun yetersiz kalması nedeniyle ithalat yetkisinin genişletilmesi kaçınılmaz hale gelecektir. Zararın neresinden dönülse kârdır, bu yanlıştan en kısa zamanda dönülmesini bekliyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ