Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Et ithalatı için ihale işlemleri devam ediyor. - İş-Yaşam Haberleri

        Kurban Bayramı için geri sayım sürerken yoğunlaşan et fiyatı tartışmaları ile birlikte karkas et ithalatı da sürüyor. ESK'nın ağustos ayı başında yaptığı ihale sonuçlandı.

        Namet Gıda San. AŞ, Miset Et Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti, Göktaşlar Ltd. Şti, Dituria Sro / Keskin Gıda, Tarım ve Hayv. Taah. İşl. San ve Tic. Ltd. Şti. (İş Ortaklığı) , Sultan Et ve Gıda Üretim Tic. ve Oaz. Ltd. Şti, Ayvetsan Hayvancılık Gıda, Nakliye San. ve Tic. Ltd. Şti'nin katıldığı ihaleyi Namet Gıda'nın kazandığı öğrenildi.

        3 bin 200 tonluk karkas et ithalatı için Namet Gıda'nın teklifi 11 milyon 856 bin Euro'ydu.ESK dün de yeni bir ihale gerçekeştirdi. ESK Genel Müdürlüğünde pazarlık usulü ile yapılan ihalede her biri 2 bin 500 tonluk sığır karkas etini kapsayan 4 kısım için teklifler alındı.

        19 FİRMA TEKLİF VERDİ

        İhalenin ilk turuna Akşeker Tar. Et En. , Berce Beraberce Tarımı Gel. İş AŞ, Bu Et Hayv. Tic. Ltd. Şti. , Diltat Gıda, İnş. San. Tic, Etçii Gıda AŞ, Ettat Et ürünleri AŞ, Göktaşlar, Gurme Gıda San. Ltd. Şti, Hijazi Ghosheh Co, İnterbeef Ltd. Şti, Mis Et Ür. San. Ltd. Şti, Namet Gıda San. Tic. AŞ, Oksijen Et Gıda, Sultan Et Ltd. Şti, Svaj - Jean Roze, Şahin Melek Et ve Et Mam. Gıda San. Tic. AŞ, Tayyib Mad. İml. San. Tic. AŞ, Vahdet Et ve Gıda San. Tic. AŞ, World Trade SA olmak üzere 19 istekli katıldı.

        10 BİN TON İÇİN EN DÜŞÜK TEKLİF 37.4 MİLYON EURO

        İhale zarflarının açılmasının ardından tekliflerin değerlendirilmesi için 1 saat 30 dakika ara verildi. İkinci tura devam eden Akşeker Tar. Et En. üç kısım için 28 milyon 600 bin avro, Berce Beraberce Tarımı Gel. İş AŞ. bir kısım için 9 milyon 600 bin avro, Göktaşlar iki kısım için 18 milyon 640 bin avro, Gurme Gıda San. Ltd. Şti. dört kısım için toplam 38 milyon 550 bin avro, Hijazi Ghosheh Co. dört kısım için toplam 35 milyon 717 bin 500 avro, Namet Gıda San. Tic. AŞ. dört kısım için toplam 37 milyon 425 bin avro, Oksijen Et Gıda bir kısım için 9 milyon 220 bin avro, Sultan Et Ltd. Şti. bir kısım için 9 milyon 220 bin avro, World Trade SA da bir kısım için 9 milyon 95 bin avro teklif verdi.

        Tekliflerin okunmasının ardından İhale Komisyon Başkanı Ender Akbaba, sürecin mevzuat kapsamında yürütüleceğini ve ihale sonucunun Kamu İhale Kurumu tarafından duyurulacağını bildirdi.

        13 BİN 200 TON KARSAK ETİN KARŞILIĞI 50 BİN HAYVAN

        3 bin 200 tonluk ihalenin yanı sıra dün yapılan ihalenin TL karşılığı 165 milyon TL olarak hesaplanıyor. Toplam 13 bin 200 tonluk karsak etin canlı hayvan karşılığı ise yaklaşık 50 bin hayvana denk geliyor.

        HELAL KESİM STANDARTLARINDA BİRİNCİ SINIF DANA ETİ

        İhaleye ilişkin açıklamalarda bulunan ESK Genel Müdürü Kasım Piral, halkın kaliteli ve güvenilir et ihtiyacını karşılamanın asli görevleri olduğunu belirtti. Et fiyatlarındaki istikrarın sağlanması amacı ile yurt içi tedarik imkanlarının kısıtlı olduğu dönemlerde, kanunların kendilerine verdiği yetki çerçevesinde söz konusu ihaleleri yaptıklarını aktaran Piral, "Bu süreçte ithal edilecek etler helal kesim standartlarına uygun ve birinci sınıf dana eti olacaktır" dedi.

        'ÜRETİCİ MAĞDUR OLMAYACAK'

        Yerli üreticinin mağduriyetine izin vermeyeceklerini belirten Piral, piyasa fiyatları makul düzeye gelinceye kadar Et ve Süt Kurumu olarak hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumaya yönelik tedbirler almaya devam edeceklerini kaydetti. Piral, "Bununla birlikte, yerli üretici ve besicilerimizi mağdur edecek fiyat politikaları uygulanmasına da izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ