Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Madencilik Eti Maden'in borda hedefi 2.5 milyar dolar ihracat - Enerji Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        RecepAkgündüz, Türkiye’nin dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 75’ine sahip olduğunu ve Eti Maden İşletmelerinin pazar payının da 2014 sonu itibarıyla yüzde 50’ye yükseldiğini dile getirdi. Akgündüz, Eti Maden İşletmeleri’nin 2023’te bor kimyasalları üretim kapasitesini 5.5 milyon ton, ihracatını da 2.5 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını ifade etti.

        ‘PAZAR PAYI YÜZDE 50’YE ULAŞTI’

        Akgündüz şunları kaydetti: “Geçen yıl dünya bor tüketimi 4.2 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Kuruluşumuz 2.1 milyon ton ürün satışı gerçekleştirerek pazar payını yüzde 50’ye çıkardı. 2014 yılı bor ihracat tutarı 871 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 6 ayında 974 bin ton bor kimyasalı üretimi yaparken, 414 milyon dolarlık satış hasılatı gerçekleştirdik. Yıl sonu itibarıyla 880 milyon dolar ihracat olmak üzere toplam 910 milyon dolar bor satış hasılatı hedefliyoruz.” Akgündüz, bu yüzden pazarda oluşacak fırsatları değerlendirebilmek için yeni ve modern teknoloji ile yatırımlar yapacaklarını aktardı.

        ‘GÜNEY AMERİKA VE AFRİKA, ÖZEL ÜRÜN İSTİYOR’

        Eti Maden İşletmeleri’nin geçen yılki ihracatının yüzde 57’sinin Asya ülkelerine, yüzde 23.7’sinin Avrupa’ya ve yüzde 17.5’inin de Amerika’ya yapıldığı bilgisini paylaşan Akgündüz, Asya bölgesine yapılan ihracatın yüzde 45’ini Çin’in oluşturduğunu vurguladı. Akgündüz, Güney Amerika’ya tarım sektöründe gübre amacıyla kullanılmak üzere ürünler göndermeye başladıklarını ve Afrika’dan da özel gübre ürünleri talep edildiğini belirtti. “Güney Amerika ve Afrika bizim için yeni pazarlar” diyen Akgündüz, bu pazarlarda özellikle gübre sektöründe önlerinin açık olduğunu dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ