Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Seçim hükümetinde ekonomiye bakanların takvimi yoğun - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / GAZETE HABERTÜRK

        Seçim sonrasında yeni hükümet kuruluncaya kadar görev yapmak üzere Anayasa uyarınca zorunlu olarak kurulan seçim hükümeti her ne kadar geçici olsa da, ekonomi bakanlarını yoğun bir mesai bekliyor.

        SEÇİM ÇALIŞMALARINA ZAMANLARI OLMAYACAK

        Örneğin dünyanın gelişmiş 20 ülkesinin devlet ve hükümet başkanları katılacağı için Türkiye açısından prestij konusu olan 14-16 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak G20 zirvesi ekonomi yönetiminin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Seçim hükümeti, 1 Kasım’da yapılacak seçim sonrasında yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edecek. Gündem yoğunluğundan dolayı, geçici hükümette görev yapacak ekonomiden sorumlu bakanların seçim çalışmalarına ayıracak zamanları bile kalmayacak. Ekonomi bakanlarının en önemli gündem maddeleri şöyle:

        G20 ZİRVESİ 14-16 KASIM’DA ANTALYA’DA

        Ekonomi yönetiminin en önemli gündem maddesini, 14-16 Kasım’da Antalya’da yapılacak G20 zirvesi oluşturacak. G20 zirvesine dünyanın gelişmiş 20 ülkesinin devlet ve hükümet başkanları ile IMF Başkanı katılacak. G20 çalışmalarını, Ali Babacan’ın yerine atanan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz koordine edecek. Seçimin 1 Kasım’da yapılacak olması dolayısıyla G20 zirvesinin tüm hazırlık çalışmaları Yılmaz’ın sorumluluğunda olacak. Yılmaz’ın G20 kapsamındaki ilk mesaisi bu hafta Ankara’da yapılacak G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı olacak. 3-5 Eylül günleri arasında yapılacak toplantı, G20 Liderler Zirvesi’ne hazırlık niteliği taşıyor.

        2016 YILI ASGARİ ÜCRETİ İÇİN AKTİF ÇALIŞMA

        Seçim sonrası yeniden koalisyon hükümeti zorunluluğu ortaya çıkarsa yeni hükümet kuruluşunun uzaması kaçınılmaz olacak. Bu durumda, 2016 yılında uygulanacak asgari ücretin tespiti de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem’in bakanlık görevi sırasında gerçekleştirilecek. Erdem müsteşarlıktan geldiği için önceki yıllarda asgari ücret tespit çalışmalarında aktif olarak görev yaptı.

        BÜTÇE 17 EKİM’DE MECLİS’TE

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2016-2018 Orta Vadeli Mali Planı ile 2016 bütçesini hazırlayacak. Bütçenin de 17 Ekim’de Meclis’e sunulması gerekiyor. Hazırlanacak bütçe tasarısının Meclis’te görüşülmesi imkânsız gibi göründüğü için kadük kalması bekleniyor. Bu nedenle, seçim sonrası yeni hükümet kurma çalışmaları gecikirse 2016’nın ilk çeyreği için geçici bir bütçe hazırlanması da gerekecek.

        ET FİYATLARINA YOĞUN MESAİ

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, zaten yüksek seyreden kırmızı et fiyatlarının olumsuz etkilenmemesi için mesaisinin önemli bir kısmını bu konuya ayıracak.

        1 KASIM’A KESİNTİ TEDBİRİ

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un bu dönemde üzerindeki en önemli sorumluluk seçim gecesi yani 1 Kasım’da elektrik kesintisi yaşanmaması için tedbir almak olacak.

        ORTA VADELİ PROGRAMI KOORDİNE EDECEK

        Ekonomi yönetiminin her yıl standart mesaisini oluşturan Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıklarının sorumluluğu HDP’li Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan’ın üzerinde olacak. Ekonomiden sorumlu tüm bakanlıkların ortak çalışmasıyla hazırlanan ve 2016- 2018 yıllarına ilişkin makro ekonomik hedeflerin tespit edileceği OVP’nin sekretarya hizmetleri ve koordinasyonu Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülüyor. OVP’nin en geç ekim ayının ikinci haftasına kadar hazırlanıp Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ