Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TESK: Artvin'de selden etkilenen esnafın borcu ertelenmeli - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Artvin'deki sel felaketinden zarar gören esnafın toparlanmak için vergi ertelemesi dışında yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

        Artvin'in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerindeki sel felaketininzarar verdiği esnafın ayakta kalabilmesi için ertelenen vergiödemelerinin yanında esnaf kredi borçlarının ve SGK prim ödemelerininertelenmesinin de gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı BendeviPalandöken, “Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerimizde sel felaketindenetkilenen esnafımız çok büyük sıkıntı içinde. Tekrar tezgahını çalışırhale getirebilmek için sadece vergi ödemelerinin ertelenmesi yetmiyor.Felaketten önce yazdığı çekler ödenemezse kara listeye girmesiönlenmeli. Esnaf Kredi Kefalet Kooperatiflerinden alınan kredilerininve SGK primlerinin ödemeleri de acilen ertelenmelidir” dedi.

        Artvin’in Arhavi, Borçka ve Hopa ilçelerinde yaşanan sel felaketisonrasında Maliye Bakanlığı’nın vergi kanunlarının uygulanmasıbakımından mücbir sebep hali olduğunu hemen ilan ettiğini söyleyenTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel BaşkanıBendevi Palandöken, “Vergi yönüyle söz konusu ilçelerde beyannamelerinverilme süresi 15 Mart 2016 günü sonuna kadar ertelendi. Zarar görenesnaf ve sanatkarın tekrar tezgahını temizleyip, hizmet verebilmesiiçin başka desteklere de ihtiyaç var. Ödeyemeyeceği çekler ve senetlernedeniyle kara listeye girmemesi için Merkez Bankası’na, BDDK’ya veBankalar Birliği’ne, ayrıca Esnaf ve Sanatkarlar Kredi KefaletKooperatifleri aracılığı ile kullandırılan kredi vadelerininötelenmesi için Hazine Müsteşarlığı’na resmi olarak başvurularımızıyaptık” diye belirtti.

        “ESNAFIMIZ HAKLARINI KULLANMALI”

        Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödenen primlerin ertelenmesi içinEsnaf ve Sanatkarımızın bizzat SGK müdürlüklerine başvurmalarıgerektiğini hatırlatan Palandöken, “ 5510 Sayılı Yasa’da sel felaketinedeniyle prim ödeme aczine düştüklerini belgelemeleri kaydıyla olayınmeydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları veyapılacak inceleme sonucu zarar gördüğü anlaşılması halinde, afettarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetinmeydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık primborçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadarKurumca ertelenebilir. Esnafımız haklarını kullanıp bir an öncebaşvurusunu yapmalı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ