Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent'ten işsizliğe dair açıklama - İş-Yaşam Haberleri

        Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su ve Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi (IBAC) Başkanı Muhtar Kent, dünyada işsizliğin hiç olmadığı kadar yüksek, emtia fiyatları ve faizlerin ise hiç olmadığı kadar düşük olduğunu, yatırımların da düştüğünü söyledi.

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı" kapsamındaki "Küresel Yönetişim İçin Yol Haritası" oturumunda konuşan Kent, IBAC'ın ilk kez Türkiye'nin dönem başkanlığında kurulduğunu belirterek, B20'deki 6 çalışma grubunun G20 liderlerine 4 ana başlık altında tavsiyelerde bulunduğunu kaydetti. Kent, G20 liderlerine ilk tavsiyenin istihdam alanında olduğunu anlatarak, bu noktada genç ve kadın istihdamının önemine dikkati çekti. Bazı ülkelerde kadınların işgücüne katılım oranının çok düşük kaldığını belirten Kent, bunun artırılması için planlı çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.

        BU KÖTÜ BİR RESİM

        Kent, ikinci tavsiyelerinin ticaretin geliştirilmesi olduğunu kaydederek, "İşsizlik hiç olmadığı kadar yüksek, emtia fiyatları hiç olmadığı kadar düşük, faizler hiç olmadığı kadar düşük ve yatırımlar düşüyor. Bu gerçekten kötü bir resim. G20 toplantılarında alınacak kararları bütün dünya izleyecek. Dünyanın gözü Kasım'da Antalya'da olacak. Bundan sonra bu kararların başarılı şekilde uygulanması istenecek" ifadelerini kullandı. Üçüncü tavsiyenin altyapı yatırımları noktasında olduğunu anlatan Kent, buradaki açığın yatırımlarla hızla kapanması gerektiğini söyledi. Kent, bu konudaki ekonomik döngünün G20'de iyi bir şekilde işlenmesinin altını çizdi. Kent, dördüncü tavsiyeyi de "küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması" olarak açıkladı. Kent, "Bütün bu tavsiyelerin uygulanması için politik önderlik olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

        4 YILLIK ÜNİVERSİTE HER ZAMAN ÇÖZÜM DEĞİL

        Konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Kent, genç işsizliği çözme konusunda staj programlarının ve ideal eğitimin önemine değindi. İsviçre'deki üst yöneticilerin yüzde 25'inin üniversite mezunu olmadığına dikkati çeken Kent, çözümün her zaman 4 yıllık bir üniversite mezuniyeti ve işletme masteri olmadığını vurguladı. Muhtar Kent, "En büyük 10 şehir dünya GSYH'sinin yüzde 45'ine karşılık geliyor. Şehir bazındaki işbirlikleri de çok önemli" diye konuştu.

        Diğer bir soru üzerine, yeni maddeler oluşturmaktansa IBAC ve B20'nin elele çalışarak ilerlemeyi transfer etmesi ve gündeme yeni bir şeyin dahil edilmemesini sağlaması gerektiğini dile getiren Kent, "Yeni bir sayfa açmayıp, daha önce ne taahhüt edilmiş, ne yapılmış ona bakıp, ilerlemek gerekiyor" dedi. Dünya ekonomisinin belki de en hassas döneminden geçtiğini belirten Kent, bunun da herkese, sadece konuşmanın ötesine geçip, uygulamaya başlamak adına ilave bir baskı getirdiğini ifade etti.

        Türkiye'de KOBİ'lerin ömrünün uzun süreli olmadığına işaret edilerek, bunun düzeltilmesi için neler yapılması gerektiğinin sorulması üzerine de Kent, KOBİ'lerin her ekonominin belkemiğini oluşturduğunu ifade etti. Bu nedenle KOBİ'lerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini dile getiren Kent, buna karşın ikinci kuşakların başka bir iş yapma arzularının da gözardı edilemeyeceğini ifade etti. Muhtar Kent, özellikle gençlerin ve kadınların KOBİ kurmak için cesaretlendirilmeleri gerektiğini ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ