Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mustafa Koç 40 kilo verdi! - İş-Yaşam Haberleri

        Esen Y. EVRAN / GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 14. İstanbul Bienali, 05 Eylül-1 Kasım tarihleri arasında İstanbul’un 36 farklı mekânında sergileniyor. Bu yıl hem eser sayısı hem mekân sayısı arttı. Artan başka şeyler de var. Örneğin geçen yıl ücretsiz olmasının da katkısıyla 340 bin kişinin gezdiği bienalle bu yıl 500 bin ziyaretçi bekleniyor. Ön gösterim için 5000 kişi kayıt yaptırdı, yurtdışından 500 gazeteci geldi. Ve geçmişte bienale tereddütle yaklaşan iş dünyası, şimdi destek vermek için birbiriyle yarışıyor.

        Koç Holding, 2007’den beri bienalin sponsorlarından. O zaman 10 yıl süreyle destek sözü verilmişti. Ancak dün Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, sponsorluğu 2026 yılına kadar uzatma kararı aldıklarını açıkladı. Dedi ki Koç, “Bir ülkenin kalkınmışlık göstergesi sadece ekonomik gücü değildir. Bilim, sanat ve edebiyat da önemli göstergelerdir. Çağdaş sanatı, özgür düşünceyi ve farklı bakış açılarını da temsil etmesi nedeniyle çok önemli buluyoruz.”

        GEÇMİŞTE İZAH ZORDU

        Mustafa Koç ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ile dün sabah bienal mekânlarından Arter’i ziyaret ettik, öncesinde de sohbet ettik. Görgün Taner, ikinci 10 yıllık destekten dolayı sürekli gülümseten yorumlar yaparken Mustafa Koç da bienal ile ilgili 10 yıl önceki algıyı da hatırlattı:

        “Bienal, doğası gereği tartışmaya açık pek çok eser içeren bir platform. Provokatif eserleri geçmişte izah etmek zordu. Artık çok daha rahat sergilenebiliyor. Farklı zamanlarda iş dünyasını eleştiren, toplumsal hassasiyetlere dokunan eserler ile de bienalde karşılaştık. (Koç burada, geçmişte sergilenen ve tepki gören bomba formundaki minareyi örnek verdi). Ancak başından beri içweriğe, sanatçı söylemlerine tabii ki dahil değildik. Normali de budur zaten. 10 yıl önce bu durumu anlatmakta zorlanırken olması gerekenin bu olduğunun bugün anlaşılmış olmasından ötürü çok mutluyum. Öte yandan dış basında pek çok olumsuz şeyler yer alırken böyle bir etkinlikle Türkiye’nin anılıyor olması da çok önemli.” 2026, aynı zamanda Koç Holding’in 100’üncü kuruluş yıldönümü. Koç Holding’in bienal desteğinin, 10 milyon liralık toplam bütçenin üçte biri olduğu biliniyor. Holding, sanata olan desteğini, şu anda Dolapdere’de inşaatı süren Arter Müze binası ile de sürdürecek.

        20 bin metrekarelik alanda yer alacak müzede Vehbi Koç Vakfı’nın çağdaş sanat koeksiyonuyla birlikte dönemsel sergiler de yer alacak. Mustafa Koç, Sadberk Hanım Müzesi’ni de şehir merkezinde bir yere taşımak istediğinden, ancak 8 yıldır yer bulamadıklarından yakındı.

        ‘NE KADAR ZAYIFLAMIŞSINIZ MUSTAFA BEY?’

        Mustafa Koç bir süredir eşiyle birlikte diyet yapıyor. Haziran ortasında Urla’da Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi açılışı için bir araya geldiğimizde hedefini, “Evlendiğim kiloya geri döneceğim” diye açıklamıştı. Yaklaşık 40 kilo verdiği tahmin edilen Koç, bienal öncesinde evinde verdiği davetten fotoğrafları instagram hesabında paylaşınca, pek çok takipçisi bu konuyla ilgili yorum yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ