Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Suriye'ye bidon ve sigara satışı yasaklandı - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Suriye’ye bidon ve sigara satışının yasaklandığını açıkladı. Bir grup gazeteci ile sohbet eden Aşcı, kaçakçılık konusunda yürütülen faaliyetlere yönelik bilgi verdi. Suriye’ye 50-60 litrelik bidon satışının patlaması üzerine inceleme yaptıklarını anlatan Bakan Aşcı, “Bu bidonların peşine düştük. Baktık ki Türkiye’den bidon alıp bu bidonlarla bize kaçak akaryakıt satıyorlarmış. Bidon satışını durdurduk” dedi. Aşcı, benzer nedenlerle Suriye’ye sigara satışını da tamamen yasakladıklarını kaydederek,“Türkiye’den alıp, kaçak olarak sigarayı tekrar Türkiye’ye satıyorlarmış” diye konuştu.

        TRANSİT SATIŞA GEÇİT VERİLMİYOR

        Aşcı, kaçak sigara oranının yüzde 21 düzeyinden yüzde 11 düzeyine düştüğünü belirterek,“Sigara firmalarıyla ciddi işbirliği içindeyiz. 3’er aylık dönemlerle rapor hazırlıyorlar. Boş paket ve izmarit toplayarak ciddi bir şekilde çalışma yapıyorlar. Bu sigaraların menşeilerini araştırıyorlar. Bu paketlerin kaç tanesi ülkemizde üretilmiş, kaç tanesi yabancı menşeilidir, bunların bandrolleri var mıdır yok mudur, bakıyorlar. Bu oranlar daha da düşecek” ifadesini kullandı.

        Kaçakçılığı önleme kapsamında Suriye’ye Türkiye üzerinden transit sigara satışına izin vermediklerini aktaran Aşcı, “Bu konuda kesinlikle gümrük hizmeti vermiyoruz. Normalde Türkiye üzerinden karayolu ile başka bir ülkeye sigara satılması için, o ülkenin dilinde ‘sigara sağlığa zararlıdır’ gibi uyarıcı işaret olması gerekiyor. İran’a gidiyorsa, Farsça yazacak. 5 liraya satılan bir sigarada vergi yükünü düşününce, neredeyse tamamı vergi” diye konuştu.

        Bir ara ara Suriye’ye 50-60 litrelik bidon satışının arttığını fark ettiklerini kaydeden Aşcı, “Merak ettik biz de Suriye bu kadar bidonu ne yapıyor diye. Bir ay sonra çıktı. Katırların sağına soluna yüklüyorlar bu tarafa akaryakıt geçirmeye çalışıyorlar” dedi.

        SURİYE'DEKİ SURİYELİLERE HAC DESTEĞİ

        Aşcı, Suriye’ye inşaat malzemesi ve temel ihtiyaç maddesi ihracının devam ettiğini aktarırken, bu ihracatın, Cilvegözü sınır kapısındaki ara bölgede yapıldığını ifade etti. Aşcı, hacca gitmek isteyen Suriyelilere de destek olduklarını anlatırken, “Suriye’de yaşayan Suriyelileri Öncüpınar ve Cilvegözü kapılarımızdan valilikler aracılığı ile aldık. Ülkemize girmelerinde sakınca olup olmadığına baktık. Vize ve pasaport kontrolünü yaptık, uçak biletlerine baktık. Güvenli şekilde ilk havalimanına götürüp hacca gitmelerini sağladık”diye konuştu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ