Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler THY'nın operasyondaki yeni gözü 'OpsEye' devreye alındı - İş-Yaşam Haberleri

        Türk Hava Yolları ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve TicaretA.Ş. (STM) tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin ilk yerli entegreuçuş izleme (Flight Watch) sistemi olan OpsEye uçuş operasyonkontrolünde kullanılmaya başlandı.

        OpsEye'a ilişkin açıklamada şu bilgilere yer verildi:

        Sivil havacılığa ait bilgi ve mühendislik desteği Türk HavaYolları Entegre Operasyon Kontrol Başkanlığı (IOCC) tarafındansağlanan ve %100 Türk yapımı olan projenin yazılımı, MİLGEM baştaolmak üzere savunma sanayii ve sivil havacılık alanında önemliprojelerin yüklenicisi olan STM tarafından yapıldı. “OpsEye”Türkiye’de üretilen ve dış kaynaklara bağlı olmayan (self-dependent)ilk uçuş izleme sistemi olma özelliğini taşıyor. Havadaki ve yerdeki uçakların, apron sahasındaki yer teçhizatınınpozisyon ve durum bilgilerini saniye bazında görüntüleyebilen OpsEye,ilk etapta Türk Hava Yolları Operasyon Kontrol Merkezi’ndekullanılmaya başlandı. Türk Hava Yolları’nın kullandığı iç yazılımlarile entegre edilen ve uçakların kapı kapatma, push-back, teker kesme,yaklaşma ve yer trafiğini canlı izleme, konum belirleme gibi konulardacanlı bilgi sağlayan OpsEye, taktik operasyondaki karar destekmekanizmasına doğrudan katkı sağlıyor.

        OpsEye’ın yetenekleri sadece canlı görüntüleme ile sınırlı değil.OpsEye aynı zamanda kaydet-oynat yeteneğine de sahip. Bu özelliksayesinde havadaki veya yerdeki uçakların/araçların pozisyon ve durumbilgileri kaydedilebiliyor, istenildiği an bu görüntülere analiz veeğitim amaçlı erişilebiliyor.

        OpsEye’ın bir diğer özelliği de uçuşlara ait güçlü bir filtrelemeve raporlama yeteneğine sahip olması. Uçuş izleme anında, operasyonunseçilebilen kriterlerdeki bir bölgesine veya uçuş ile ilgiliseçilebilen detaylara odaklanılması konusunda kullanıcıya imkansağlayan OpsEye, operasyon kontrolünde farkındalık oluşturarakrisklerin elimine edilmesine katkı sağlıyor. Gün boyunca kullanılanağırlıklı meydan pist konfigürasyonu, uçuş bazında hangi pistin kalkışpisti olarak kullanıldığı, taksi süreleri, trafik sayıları gibideğerler OpsEye ile kolayca raporlanabiliyor.

        Önleyici uyarılar üretilmesi konusunda da OpsEye kullanıcılarınadestek veriyor. Kullanıcının dikkatini uçuş operasyonununaksayabilecek yönlerine çekerek muhtemel aksaklıkların önünegeçilmesinde önemli bir rol üstleniyor. Kalkışa 1 saat kalagerçekleşen kapı değişiklikleri, kapı kapatan uçaklar, kapı kapatıp 5dakika içerisinde push-back olamayan uçaklar, belirli bir yarıçapiçerisinde belirli bir yükseklikte belirli bir süre zarfında bekleyen(hold) uçaklar, slot süresi belli bir dakikanın üzerinde olan seferleriçin OpsEye uyarı/liste üretebiliyor.

        Operasyon Kontrol Merkezlerinin en kritik görevlerinden biri olanKesinti Yönetimi (Distruption Management) alanında OpsEye yine önemlibir yardımcı olarak kullanıcılarına hizmet veriyor. Uçuşa ait transferyolcu bilgisi, kaptan sertifika bilgisi (CAT), uçucu ekibin mesaisaatleri kısıtlaması, uçaktaki yakıt bilgisi, yedek meydan bilgisigibi değerli veriyi uçağın canlı pozisyon bilgisi ile birleştirip aynıekranda Türk Hava Yolları Operasyon Kontrol Merkezi’ndeki kararvericilerin önüne koyabilen OpsEye, olağanüstü operasyonel şartlarda“Uçağım nerede ve ne durumda” sorusuna hem cevap verebiliyor hem dehızlı ve doğru karar almada önemli bir destek ürün görevi üstleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ