Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Steve Jobs Türkiye'de yaşasaydı asla Apple olmazdı' - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, başarı hikâyesini yazdıran sistemin Türkiye’de kurulamadığına dikkat çekerek Apple’ın efsanevi kurucusu Steve Jobs’un Türkiye’de yaşasa “başarılı olamayacağını” söyledi. İSO’nun düzenlediği “Vasatlıktan Çıkış için İnsan ve Kültür – Geleceği Birlikte Kuralım” temalı 13. Sanayi Kongresi’nde konuşan Okyay, salondaki dinleyicilere, “Steve Jobs, Türkiye’de bu sistem içinde doğup burada yaşasaydı acaba aynı başarıyı yakalayabilir miydi, bir düşünün” diye sordu ve devam etti: “Benim cevabım hayır. Çünkü Jobs’a başarı hikâyesini yazdıran sistemi, Türkiye’de mevcut kılamadık, kılamıyoruz. Sistemimiz sorunlu. Vasatlıktan çıkmamız için bu coğrafyadan çok daha fazla sıra dışı başarı hikâyesi çıkaracak bir üretim eko sistemi kurmamız şart” dedi.

        ‘VASATLIĞI AÇIKLAMAK İÇİN BAŞKA RAKAM ARAMAYIN’

        İSO 13. Sanayi Kongresi’nde konuşan Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’nin 2013 yılından bu yana yüksek teknoloji ticaretinde 55 milyar dolar açık verdiğine dikkat çekerek “Vasatlığı bundan daha iyi açıklayacak bir rakam aramak gereksiz” dedi. Türkiye’nin içinde bulunduğumuz asırla yüzleşirken sorması gereken sorunun “Niye yapmadık” değil, “Nasıl yaparız” olması gerektiğini söyleyen Okyay, “Çünkü insan suya düştüğü için değil, çıkamadığı için boğulur. Vasatlık, sudan çıkma yollarını aramamaktır. Türkiye’nin ihtiyacımız olan kaynağı sağlamaya devam etmek için iyi bir eğitim sistemine, yüksek teknolojik donanıma, cesarete, kararlılığa ve yapılan ve yapılması gereken reformlarla çekim merkezi olmaya ihtiyacı var” dedi.

        ‘ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPTIK, AÇIKLAYACAĞIZ’

        Kongrenin açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, Türkiye’nin insanı ve kültürü odağına alan, bütünsel kalkınmaya dayalı, temelden ve kapsamlı bir dönüşümü hedeflemesi gerektiğine, bu dönüşümde ise işbirliğine dayalı ‘birlikte yaratmak’ (co-creation) kavramının etkili olacağına dikkat çekti. Toplantı sonrası siyasi partilerin asgari ücret vaatlerinin iş dünyasına etkisini sorduğumuz Bahçıvan, “Bu konuda detaylı bir çalışma hazırladık. Önümüzdeki günlerde açıklayacağız” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ