Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yatırımcı ilgisiyle varantta işlem 5 yılda 30 milyar liraya dayandı - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        2010 yılından bu yana sermaye piyasalarında önemli bir yer edinen varantlara yatırımcılar tarafından ilgi her geçen gün artarken, bu üründeki işlem hacmi, 2015 yılının ilk 9 ayında 5.5 milyar liraya ulaştı. İlk 9 ay itibarıyla ulaşılan bu rakam, 2014 yılının tamamında gerçekleşen 6 milyar liralık işlem hacminin de 2015 sonunda çok rahat geçileceğini gösteriyor. 5 yılın sonunda ulaşılan toplam işlem hacmi ise eylül sonu itibarıyla 26.5 milyar liraya ulaşarak, 30 milyar lira sınırına dayandı. Yurtiçi bireysel yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği varantlar, pay senetleri gibi gün içerisinde seansın sürekli işlem yapılan bölümünde kolayca alınıp satılabiliyor.

        İŞLEM YÖNTEMİ NASIL?

        Türkiye’de halihazırda iki ihraççı kuruluş tarafından; BİST30 Endeksi gibi 14 yurtiçi dayanak varlığa ek olarak aralarında DAX, S&P 500, FTSE 100, Nasdaq 100, Nikkei 225 gibi uluslararası platformda iyi bilinen pay endekslerinin, altın, petrol, Amerikan Doları ve Euro/dolar paritesinin de bulunduğu toplam 26 dayanak varlık üzerine düzenlenmiş, 665 adet varant işlem görüyor.

        Varantlar Borsa İstanbul’da Kurumsal Ürünler Pazarı altında, “piyasa yapıcılı çok fiyat sürekli işlem yöntemi” ile işlem görüyor. Varant işlemleri Pay Piyasası Kurumsal Ürünler Pazarı bünyesinde sürekli işlem yöntemi ile birinci seansta 09.35 - 12.30 arasında, ikinci seansta 14.15 - 17.30 arasında gerçekleştiriliyor. İşlem gören varantlara ilişkin bilgilere www.borsaistanbul. com ve www.kap.gov.tr linklerinden ulaşılabiliyor.

        VARANT PİYASASI NASIL İŞLİYOR?

        İhracı, kimler tarafından ihraç edilebileceği, kayda alınması ve alım satımına ilişkin temel esaslar Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ‘Varantlar ve Yatırım Kuruluşu Sertifikaları Tebliği’ ile düzenlenen varantlar, opsiyon sözleşmelerinin menkul kıymetleştirilmiş halidir. Borsaya kote edilen ve pazar açılan varantlar, ikincil piyasada işlem görüyor. Takası diğer menkul kıymetler gibi yapılan ürün, yapılandırılmış ürünler sınıfından bir finansal araçtır ve ihraççının sermaye temin etmek amacı ile ihraç edeceği bir ürün değildir.

        Tamamen ihraççının şahsi sorumluluğu altında olan varantlar, yatırımcıya ödediği prim karşılığında bir menkul kıymeti, bir menkul kıymet sepetini ya da bir endeksi, vade sonunda veya vadeden önce, belirlenmiş olan bir fiyat seviyesinden (ihraççıdan) alma ya da (ihraççıya) satma hakkı veriyor. Varantı satın alan yatırımcı herhangi bir yükümlülük değil, hak satın alıyor.

        VARANT NEDİR?

        Hisse senedi, endeks, döviz, altın gibi yatırım araçlarını belli bir vadede ve belli bir fiyattan alma veya satma hakkına varant denir. Varant satın alan yatırımcı, ödediği bedel karşılığında bir dayanak varlığı (hisse senedi, endeks vb) değil, o dayanak varlığı alma ya da satma hakkını satın alır. Varantlar yatırımcısına bir yükümlülük getirmediği gibi yatırımcı da varant işlemi ile yatırdığı paradan fazlasını kaybedemez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ