Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler ABD’nin eski kurtları Avrupalılara fark attı - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Avrupalı banka yöneticilerinin ücretleri ABD’li rakiplerinin gerisinde kaldı. PriceWaterhouseCoopers’ın (PWC) araştırmasına göre 2014 yılında Avrupa’nın en büyük 9 bankasının CEO’larının maaşlarının toplamı ikramiyeler ve hisse opsiyonları ile birlikte 7.3 milyon doları buldu. Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch ve Citigroup’tan oluşan ABD’nin 5 büyük bankasının CEO’sunun maaşları ise 15.2 milyon dolara ulaştı. Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein ile JP Morgan’ın CEO’su Jamie Dimon’un ise yüksek ücretler sayesinde bu yaz milyarderler listesine girmesi bekleniyor.

        ÜCRETLERİ YÜZDE 15 ARTTI

        Araştırmaya göre 2010-2014 yılları arasında ABD’li CEO’ların ücretleri yüzde 15 civarında yükseldi, Avrupalı CEO’ların maaşlarındaki artış ise yüzde 6’da kaldı. Uzmanlara göre bunun nedenlerinden biri Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik büyüme ve bankacılık sektörüne getirilen sıkı düzenlemeler. Öne çıkan diğer sebep ise yönetimsel istikrar. 2010 yılından bu yana ABD’nin en büyük beş bankasından sadece Citi’nin CEO’su değişti. Michael Corbat, 2012’de CEO’luk koltuğuna oturdu. Avrupa’da ise Barclays, Deutsche Bank ve Credit Suisse son 12 ay içinde yeni CEO’lar atadı. Lloyd Blankfein, 2006 yılında Goldman’ın CEO’su olduğundan buyana Barclays 4 CEO eskitti.

        BLANKFEIN MİLYARDER LİSTESİNE GİRECEK

        2006 yılından bu yana Goldman’ın CEO’luğunu yürüten Lloyd Blankfein’in bu yıl milyarderler listesine girmesi bekleniyor. İsviçre’nin ikinci büyük bankası Credit Suisse, mart ayında Tidjane Thiam’ı CEO yaptı.

        ABD’DE ORTALAMA BANKACI MAAŞI 881 BİN TL

        PriceWaterhouseCoopers’ın (PWC) araştırmasına göre ABD’li banka CEO’larının kazançları artsa da bankacılık sektöründe ücretler küresel krizin başladığı 2008 yılı öncesine göre giderek azalıyor. Araştırmaya göre ortalama bir yatırım bankası çalışanı yılda 306 bin dolar (yaklaşık 881 bin TL) kazanıyor. Bu rakam 2010 yılına göre yüzde 19, 2006 yılına göre ise yüzde 21 daha az. ABD’deki bankaların CEO’ları küresel krizden sonra almaya devam etttikleri ikramiyeler nedeniyle sert tepki görmüşlerdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ