Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kaynak Holding'e kayyum ataması yapıldı - İş-Yaşam Haberleri

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda, Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe 7 kayyum atandı.Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan karara 'şirket ile yöneticileri hakkında yasa dışı FETÖ-PDY örgütü adına faaliyette bulunmak, kara para aklamak, vergi kaçakçılığı yapmak, terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet etmek, yasadışı terör örgütü kurmak ve bu örgütün yöneticisi-üyesi olmak suçları' gerekçe gösterildi. Kayyumlar şirket başına 5 bin Tl olmak üzere toplam 105 bin TL ücret alacak.

        Anadolu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Önerge tarafından Kaynak Holding AŞ'ye bağlı toplam 24 şirket ve şirket yöneticileri hakkında "FETÖ/PDY terör örgütü adına faaliyette bulunmak, kara para aklamak, vergi kaçakçılığı, terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet, terörizmi finanse etmek, yasa dışı terör örgütü oluşturmak, bu örgütün yöneticisi ve üyesi olmak" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında, 8 Eylül 2015 tarihinde Sulh Ceza Hakimliği tarafından arama ve el koyma kararı verildi. Kararda soruşturma konusu suçlara delil teşkil edebilecek belge, defter ve dijital malzemelere el konulması istendi. Mali Polis, SGK ve MASAK görevlileri ile vergi denetim uzmanlarından oluşan kurul, el konulan belge, defter ve dijital kayıtları inceleyerek bir ön inceleme raporu hazırladı. Raporda söz konusu şirketlerin ticari faaliyetlerinden çok yasadışı FETÖ-PDY terör örgütüne finans temin ettikleri, kaynak ve para akışı sağladıklarına ilişkin bilgi belge ve bulgular tespit edildiği belirtildi. Raporda inceleme altına alınan şirketlerin Bank Asya'dan kredi çekerek FETÖ-PDY'ye aktardıkları ileri sürüldü. Ön rapor doğrultusunda da 24 şirketin bağlı olduğu Kaynak Holding A.Ş.'de delil karartılması ile yok edilmesinin önüne geçmek, terör örgütüne yapıldığı ileri sürülen finansmanın kesilmesi, delillerin eksiksiz ve sağlıklı toplanabilmesi amacıyla Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği'nden kayyum atanması talep edildi. Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimi Ali Arslan Giritli de holding bünyesindeki 24 şirketten 19 ile bir vakıf ve bir derneğe 7 kayyum atanmasına karar verdi. Önceki gün çıkan karar şirketlere tebliğ edildi ve kayyumlar şirket yönetimini dün devraldı.

        KAYYUM ATANAN ŞİRKETLER:

        Kayyum tayininin zorunlu görüldüğü ifade edilen kararda şirketler ve kayyumlar şöyle sıralandı:Kaynak Holding A.Ş, Sürat Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti, Kaynak Holding Dış Ticaret A.Ş., Sürat Turizm Organizasyon Hizmetleri ve Ticaret A.Ş., Nüans Turizm Tanıtma ve Reklamcılık A.Ş., Çağlayan Basım Yayın Dağıtım Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş., Işık Yayın Ticaret A.Ş, N-T Kitap Kırtasiye Büro Malzemeleri Pazarlama ve Ticaret A.Ş, Sürat Eğitim Aaraçları ve Büro Mobilya Sistemleri A.Ş., Sürat Basım Yayın Reklamcılık ve Eğitim Aaracları Sanayi Ticaret A.Ş., UTT Yayıncılık ve Eğitim Gereçmleri Ticaret A.Ş, Gökkuşağı Pazarlama Dağıtım ve Ticaret A.Ş, Sürat Kargo Lojistik ve Dağıtım Hizmetleri A.Ş., Sürat Lojistik A,Ş, Sentries Telif ve Lisans A.Ş., Sürat Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Venero Bilişim Sanayi ve Ticaret Ltd Şirketi, İtina Gıda İçecek ve Temizlik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret ve Pazarlama A.Ş., Baran Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret A.Ş, Kaynak Vakfı ve Kaynak Eğitim Derneği.

        KAYYUMLAR

        Kayyumlar İmran Okumuş, Sezai Çiçek, Hüseyin Yaşar, Aytekin Karahan, Ertuğrul Erdoğan, İsmail Gülen, Levent Küçük'ün yönetim organının tüm yetkilerine sahip olmaları ve yönetim organının yetkilerinin tümünü devralacağı kararda ifade edildi. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı tebliği ardından toplanan kayyumların, yönetim kurulu başkanını kendi aralarından seçmeleri ile şirketlerin faaliyetlerini yönetmeyi derhal devralmaları istenen kararda, şirket yönetim organını yetkilerinin kaldırılması istenilerek, bu tarihten itibaren yaptıkları işlemlerin hükümsüz kalacağının ilamı da yer aldı.

        HER ŞİRKET İÇİN 5 BİN TOPLAMDA 105 BİN LİRA ALACAKLAR

        Hakimlik kararında kayyumların maaşlarını da belirledi. Yapılan işin niteliği ve ağırlığı dikkate alınarak kayyumların her bir şirket için aylık 5 bin TL almasına karar verdi. 19 şirket, bir vakıf ve bir dernek olmak üzere toplam 21 yerde görev yapacak kayyumların aylık ücretlerinin toplam 105 TL olacak. Kaynak Holding'in aylık kayyum ücret ödemesi ise 735 bin TL olacak. Kararın resmi gazetede yayınlanması maddesi de bulunan hakimlik kararında itiraz süresi 7 gün olarak bildirildi.

        SAAT 07.00'DE MALİ POLİS EŞLİĞİNDE GİRDİLER

        Kararla birlikte dün sabah kayyumlar, İstanbul Emniyet Müdürlü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri eşliğinde holdingin İstanbul'daki Üsküdar, Bağcılar ve Bayrampaşa'daki yönetim binalarına saat 07.00'de girdi. Bu sırada, çevik kuvvet polisleri ve TOMA'lar bekletilerek, geniş güvenlik önlemi aldı. Üsküdar Libadiye Caddesi üzerinde bulunan Şafak İş Merkezi'ne çalışanlar polislere kimliklerini göstererek giriş yapabildi.

        GÖZALTI KARARI YOK

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun yaptığı açıklamada kayyum atamaları sonrası ve soruşturma kapsamında bir göz altı kararı bulunmadığını belirtti. Soruşturmanın gizli olduğuna da dikkat çeken Tosun şüpheliler hakkındaki soruşturmanın da devam ettiğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ