Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Egeli hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatçılarından asgari ücret önerisi - İş-Yaşam Haberleri

        Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlği Başkanı Emre Kızılgüneşler, hazır giyim, tekstil ve konfeksiyon sektörünün emek yoğun bir sektörler olduğunu belirterek, asgari ücrette artışın sektörde tahribata yol açmaması için "vergi muafiyeti ve SGK payının düşürülmesi" veya "artışın sosyal ödeme kalemine yansıtılması" önerilerinin bulunduğunu bildirdi.

        Kızılgüneşler, yaptığı açıklamada, Türkiye'de işverenlerin asgari ücret zammın paylaşımının ne şekilde olacağına kilitlendiğini ve bu artışa karşı olmadıklarına kaydederek, asgari ücrette artıştan sonra yüzde 30 civarında oluşacak maliyetin hazır giyim sektöründe tahribata yol açmaması için iki formül önerilerinin bulunduğunu bildirdi.

        Önerilerinin ilkinde, asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını istediklerini kaydeden Kızılgüneşler, "İşçi SGK payı 5 puan aşağı çekilirse bin 300 liraya çıkacak asgari ücretin 300 liralık farkının işverene maliyeti yüzde 11-12 seviyesinde kalıyor" ifadesini kullandı.

        Kızılgüneşler, ikinci öneride ise 300 liralık artışın, çalışanlara "aile yardımı" adı altında ödenebileceğini belirterek, "Bu formülde 300 lirayı işveren ve devlet 150'şer lira şeklinde paylaşıyor. 300 liralık tutar maaşa yansımayacağı için kıdem tazminatına da etkisi olmuyor" değerlendirmesini yaptı.

        Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin tedirginlik yaşadığını aktaran Kızılgüneşler, işverenlerin asgari ücrette yüzde 10 civarı bir artışa kendini hazırladığını, ancak mevcut ortamda artışın yüzde 30 seviyesinde olduğunu, artışın işletmeleri zora sokacağını, kayıtdışı istihdamın da artış gösterebileceğini öne sürdü.

        Kızılgüneşler, artışın tamamının işverene yüklenmemesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:"Refah seviyesi iyi, alım gücü yüksek bir toplum olacak ki biz sanayiciler ürettiklerimize müşteri bulabilelim. Hiçbir sanayicinin çalışanının aldığı ücrette gözü yok. Ancak bir de dünya gerçekleri var. Dünyadaki rakiplerimizle rekabet edemeyeceğimiz bir ücret politikası bizim üretim ve satışlarımızı olumsuz etkileyeceği gibi işçilerimizin emeklerini sunacakları sanayi tesisleri bulmasını da olanaksız hale getirecektir. Bu artışlarda maliyetinin büyük dilimi işverenlere yüklenirse birçok işletme faaliyetlerine son verme durumunda kalacak ve işsizlik artacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ