Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Black Friday 27 Kasım'da başlıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Kübra GENÇ / HABERTURK.COM

        'Black Friday' Amerika Birleşik Devletleri'nin Şükran Günü'nden sonraki ilk Cuma gününe deniyor. 'Black Friday'i özel kılan ise mağazaların beklenmedik derecede yaptıkları indirimler.

        Black Friday'e özel mağazalar çok erken saatte açılıyor ve oldukça geç kapanıyorlar. Resmi bir tatil olmasa da özellikle Kanada ve İngiltere'de 'Black Friday' günü ciddi şekilde kutlanıyor. 'Amazon' gibi çok bilinen alışveriş siteleri de bu site üzerinden iş yapan çeşitli şirketlerde indirimli satışlar gerçekleştiriyor.

        İKİ FARKLI SENARYO VAR

        Black Friday'in çıkışıyla ilgili iki farklı senaryo söz konusu. İlkine göre 'Black Friday' Philadelphia'ya ait. 1961 yılında gazetelerde Black Friday ilk defa duyulurken aslında amaç Philadelphia'da alışveriş sebebiyle oluşan yoğun trafik ve kaos ortamıydı. Ancak sonrasında ise Black Friday dünyada akıllıca kullanılan bir pazar haline geldi. Walmart gibi mağazalar kapılarını müşterilerine Black Friday'e özel erken saatlerde açarak hem insanlar için özel indirimlerle olumlu bir geri dönüş alırken hem de ciddi bir kazanç elde ediyorlar.

        Diğer senaryoya göre ise Şükran Günü, perakendecilerin kara geçtiği tatil döneminin başlangıcı olarak tanımlanıyor. 1980'lerin başında perakendeciler Ocak ayından Kasım ayına kadar olan süreçte zarar ediyorlardı ve karlarının çoğunu Şükran Günü ile başlayan tatil sezonuyla birlikte yapmaya başlıyorlardı.

        ŞİDDETE RAĞMEN İLGİ BÜYÜK

        Öte yandan son yıllarda özellikle Black Friday günlerinde yoğunlaşan kalabalık sebebiyle ciddi kazalar da beraberinde geldiği belirtiliyor. Küçük kazaların yanı sıra ölümle sonuçlanan Black Friday çılgınlığı görmek de mümkün. Şiddetin en büyük örneği 2006 yılında ABD Ohio şehrinde karşımıza çıkıyor. Walmart kapılarının açılışıyla içeri giren kalabalık tarafından çalışanların yaralanmasından 2008'de ABD New York'ta sabah 5'te kapı açılışıyla yoğunluk sebebiyle önce kapıyı ve camları kırıp ardından 34 yaşında bir çalışanın ezilip ölmesine sebep olmasının yanı sıra 2010 yılında ise Wisconsin şehrindeki bir kadın, Toys 'R' Us mağazasında kuyruklara aradan girip itiraz edenleri vurmakla tehdit ettiği için tutuklanmıştı. Tüm bu şiddet Black Friday çılgınlığına etki etmediği ise açık bir şekilde ortada.

        İNDİRİM GLOBAL BAZLI

        Black Friday çılgınlığı her ne kadar yurtdışında olduğu kadar şiddet dolu geçmese de Türkiye'de de ünlü markaların çok özel indirimleriyle popüleritesini her geçen gün arttırıyor. Giyimde dijital alanda ve yaşamımızın birçok noktasında görebileceğimiz Black Friday mesaisinin başlamasına da saatler kaldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulandığı bilinse de global sitelerde indirimler dünya bazında yansıması da Türkiye'deki kitleleri harekete geçirdi.

        GEÇTİĞİMİZ YIL EN ÇOK BUNLAR SATILDI

        ABD'YE GİTMEDEN DE BLACK FRIDAY İNDİRİMİNDEN FAYDALANABİLİR MİSİNİZ?

        Amerika'daki binlerce alışveriş merkezi ve marka tarafından uygulanan bu indirim oranları alışveriş sitelerine de yansıyor. Kara Cuma’dan sonra gelen pazartesi günü, online alışverişte çılgın indirimlerin yaşandığı Siber Pazartesi olarak adlandırılıyor.

        Bu sayede indirimli alışveriş imkanı pazartesi gününe kadar uzuyor. Amerikadaniste.com olarak, bu avantajlı fiyatları Türkiye’deki alışveriş meraklılarına da sunuyoruz. Black Friday'de, Ralph Lauren, Victoria's Secret, Abercrombie, Amazon, eBay, Best Buy, Target, Walmart, Macy's, Bloomingdale's ve daha yüzlerce mağazadan online olarak yaptığınız alışverişlerin Amerikadaniste.com güvencesiyle 3 iş günü içerisinde kapınızda olmasını sağlayabilirsiniz.

        Dünyaca ünlü lüks markaların ürünlerinin cüzi fiyatlarla alınabildiği Kara Cuma’da Amerikadaniste.com ile Türkiye’den yapılan alışverişlerde 2014 yılında verilen sipariş sayısı önceki yıla oranla yüzde 85 arttı. ABD’ye gitmek zorunda kalmadan internet siteleri üzerinden Amerikadaniste.com ile alışveriş yapanlar en çok hazır giyim, elektronik, oyuncak, araba ve motosiklet parçaları, hobi ve kişisel bakım kategorilerinden ürünler aldı.

        DÜŞÜK GÖNDERİM ÜCRETLERİYLE YURTDIŞI MAĞAZALARI KAPINIZDA

        Dijital dünyanın en popüler online mağazalarından Nasty Gal online alışveriş karşılığında Türkiye gönderim ücreti 15 Dolar, Amerikalı marka Unif online mağazasındaki tüm parçalarda yüzde 60 indirim sunarken Türkiye siparişlerini 18 Dolar'a gönderiyor. CYBER promo koduyla anında yüzde 20 indirimden faydalanacağınız ASOS ise Türkiye'ye siparişleri ücretsiz gönderiyor.

        STEAM'DE BLACK FRIDAY

        Amazon, eBay, AliExpress gibi ünlü online satış sitelerinin yanı sıra online oyun satın alma sitesi Steam'de de Black Friday'e özel indirimler başlıyor. 4 bin 500'den fazla oyun seçeneği ile 125 milyon aktif kullanıcıya hitap eden sitede Türk takipçileri için de yüzde 60'lara kadar indirimler bulunuyor. Steam dışında EASports, Ubisoft gibi yapımcıların da bu indirimi gerçekleştirmesi bekleniyor.

        HEM İNTERNET SİTESİNDE HEM MAĞAZALARDA

        Türkiye’de 2012’de ilk kez Silk and Cashmere’in başlattığı ve 27 Kasım Cuma günü dördüncüsü gerçekleşecek olan Black Friday alışveriş çılgınlığı için ünlü marka mağazalarında ve web sitesindeki satışlarda tüm ürünleri ziyaretçilerine yarı fiyatına sunuyor.

        Yılın en büyük kampanyası olan ve sadece bir gün sürecek Black Friday’e bu sene geçen yıllarda olduğundan da fazla ilgi bekleniyor. Cuma günü gerçekleşecek alışveriş heyecanı öncesinde bu ayrıcalıktan yararlanmak isteyen S&C tutkunları, 2.000 TL, 3.000 TL, 5.000 TL ve 7.000 TL değerindeki Black Friday çekleri ile Pazartesi gününden itibaren bu heyecanı yaşamaya başladı bile.

        YARI YARIYA İNDİRDİLER

        Perspective'de tüm hazırlıklar tamamlandı. Deriden transparana minimalist desenlere kadar birçok ürün Perspective mağazalarında ve online shop'ta yüzde 50'ye varan indirimler satışa sunulacak. Sadece 24 saat sürecek bu özel güne Perspective ilk kez katılıyor.

        EK İNDİRİM HAKLARIYLA

        Microsoft, Xbox Store da Black Friday kapsamındaki indirimli satışlarına başlıyor. Birçok oyunun indirime gireceği Black Friday haftasında yüzde 60'a varan indirimlerin yanı sıra Xbox Live Gold üyelerine ise ek 10 indirim uygulanacak. Gold üyeliği ise sadece 1 dolar. Ek yüzde 10 indirim için değebilir.

        ERKEKLERİ VE KADINLARI AYNI ANDA MEMNUN EDECEK

        Kadın ve erkeklere rafine seçimler sunan Fabrika da dünyanın dört gözle beklediği Black Friday çılgınlığı için hazırlandı. Tüm dış giyim gruplarında yüzde 40'a varan indirim sunan Fabrika indirimlerini hem erkek koleksiyonları hem de kadın koleksiyonları için uyguluyor.

        Kadınlara jakarlı kumaşlar, flaneller, deri garniler, renkli degrade geçişler, soyut desenler ve formsuz, fakat dişliğini kaybetmeyen look’lar, deri garnili paltolar, diz altı kloş etekler, yüksek bel kalem etekler, süper skinny pantolonlar renkli ve degrade geçişli kürkler, erkeklere gömlek kumaşından tasarlanan hafif ceketler, double face örmeler, şal desen emprime gömlekler, kısa ve fit kalıplı basic paltolar, desenli trikolar sunan Fabrika hepsini yüzde 40 indirim altında birleştiriyor.

        SIRA DIŞI TASARIMLARDA YÜZDE 80 İNDİRİM FIRSATI

        Sınırları aşan ‘Black Friday’ konsepti 2012’den bu yana Türkiye’de Shopi go’da karşılığını buluyor. A.F. Vandevorst, Rick Owens DRKSHDW ve Ann Demeulemeester gibi dünyaca ünlü markaların yanı sıra elektronik ve teknolojik ürünlere dört gün boyunca yüzde 80’e varan indirimler uygulanıyor. Kısacası Black Friday, alışveriş tutkunlarının rüyalarını süsleyen türden. Yılın en çılgın alışveriş fırsatından faydalanmak isteyenler için ‘Black Friday’ 26 – 30 Kasım tarihleri arasında shopigo.com’da.

        YÜZDE 35 İNDİRİM

        Black Friday'e hızlı bir giriş yapan Beymen'in online mağazası, müşterilerinin seçmesi için iki farklı kampanya tasarlamış. Yalnızca 27 Kasım günü geçerli seçili ürünlerde yüzde otuzbeş indirim veya yüzde kırk paracıkla Black Friday, oldukça hareketli geçeceğe benziyor.

        GECE BAŞLAYACAK

        Dünyayı saran Black Friday kampanyalarının heyecanı hepsiburada.com'da da yaşanıyor. Hepsiburada.com’da Spor, Outdoor, Anne Bebek Oyuncak, Süpermarket gibi farklı ürün kategorilerinde Black Friday dönemine özel yüzde 30'a varan ekstra indirimler uygulanıyor. Başta ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde uygulanan Black Friday indirimleri hepsiburada.com'da da başlıyor.

        Hepsiburada.com'da 26 Kasım'ı 27 Kasım'a bağlayan gece, yeni günün ilk dakikalarından başlayacak kampanyalarda farklı kategorilerde yüzde 30'a varan indirimler uygulanacak. Hepsiburada.com'da müşteriler her zaman faydalandıkları avantajlı fiyatlar üzerine bir de ekstra indirim almanın keyfini yaşayacak.Hepsiburada.com’da tüm “Spor” kategorisi ürünlerinde ekstra yüzde 15, tüm “Outdoor” kategorisi ürünlerinde ekstra yüzde 15, tüm “Anne Bebek Oyuncak” kategorisi ürünlerinde ekstra yüzde 15, tüm “El Aletlerinde” ekstra yüzde 15, “Özcan Aydınlatma Wood Koleksiyonu’nda” ekstra yüzde 15, seçili “Süpermarket” ürünlerinde ekstra yüzde 20 ve “Therapy” marka yataklarda ekstra yüzde 30 indirim uygulanacak.

        NASIL SATIN ALIRIM?

        Black Friday kapsamında mağazaya gidip bizzat alışveriş yapacağınız gibi kartınızla uluslararası internet sitelerinde de alışveriş yapabilirsiniz. Eğer kredi kartı kullanmıyorum diyorsanız BoaPara sistemi ile anlaşmış olan sitelerde hesaba ATM vs üzerinden para göndererek de alışveriş yapmanız mümkün.

        BLACK FRIDAY NE ZAMAN SONA ERECEK?

        Black Friday'in başlangıç tarihi belli olsa da bazı markalar promosyonlarını uzatabiliyor ve 24 saat içine kısıtlamıyor. Ancak bilinen bir gerçek var ki 1 Aralık sonrasına Black Friday kalmıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ