Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam En iyi şaraplar ucuzladı - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK / Meltem ERSOY

        Dün geride bıraktığımız 2015 yılının ‘kaybeden’i Carlos Slim oldu. Çok paranın derdi de çok olur, Slim 2015’i 19.6 milyar dolarlık servet kaybıyla tamamladı. Dünyanın en zengin 400 kişisinin serveti de 200 milyar dolar eriyerek 3.9 trilyon dolara geriledi. Servetlerin ‘erimesine’ paralel, zengin sofralardaki şarapların fiyatları da düştü. En çok talep gören ve güçlü bir ikinci el piyasası da olan kaliteli 100 şarabın fiyat endeksini yansıtan Fine Wine 100 Endeksi, 239’dan 237’ye geriledi. Son 2 yılda en pahalı 5 Bordo şarabı yüzde 19 ila yüzde 41 değer kaybetti. Şarap endeksi 2011 yılından bu yana yaşadığı keskin düşüş trendini sürdürdü. Bir diğer lüks tüketim ve aynı zamanda yatırım aracı elmasta da benzer bir durum yaşandı. Elmas fiyat endeksi 2011 yılından bu yana 10 binlerden 6 bin 600 seviyelerine geriledi. Analistlere göre bu düşüşler tesadüf değil. Hatırlanacağı üzere ABD Merkez Bankası FED 2011’de tahvil alıp piyasaya dolar vermeye başladı. Ancak bu paralar lüks yatırım aracı şarap ve elmasa gitmedi. Buna bağlı olarak da kaliteli şarap ve elmas fiyatları düşüş trendine geçti. Buna ek olarak Çin’in yavaşlayan büyümesi ve yolsuzluğun önünü kesmek için getirilen hediye yasakları da bu iki üründe talep azalması, dolayısıyla fiyat düşüşlerini getirdi. Bu iki ürünün de içinde yer aldığı fiziksel varlıklar 2015’te yatay seyire geçmiş durumda, 2016’ya ilişkin beklentiler de bu yönde. Analistler cephesinden bakıldığında şarap ve elmasın yeniden çok kazandıran yatırım aracı olabilmesi için daha çok ‘yıllanması’ gerek gibi gözüküyor.

        KALİTELİ ŞAMPANYA TÜM ZAMANLARIN FİYAT REKORUNU KIRDI

        Fiyat açısından iyi bir yıl geçirmeyen şarap piyasasına karşın kaliteli şampanya piyasasında işler iyi gitti. Güçlü ikinci el piyasası da olan en kaliteli 50 şampanyanın fiyatlarından oluşan endekse göre, Ocak 2015’te fiyatlar tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Sonraki aylarda fiyat düşse de 2014’e göre iyi bir yıl geçiren şampanya pazarı toplam hacmin yüzde 3.2’sini oluşturdu. Bu oran 2014’te yüzde 2.8 idi. Şampanyanın altın dönemini yaşadığı Ocak-Şubat 2015’te ise bu rakam yüzde 6.5'e kadar yükseldi.

        EN İYİ ŞARAPLARIN FİYATI NEREDEYSE 2009 SEVİYESİNE GERİLEDİ

        Dünyadaki en kaliteli 100 sarabın yatlarını baz alan FineWine 100 Endeksi 2015 sonunda neredeyse 2008 krizini takip eden 2009 yılı seviyesine döndü.

        ŞİŞESİ 2 BİN DOLAR KAYBETTİRDİ

        Son 2 yılın fiyat performansına bakıldığında fiyatı en yüksek şarap olan Latour bölgesi şaraplarının şişesini 8 bin 134 dolara açmak mümkün. Bu rakam 2 sene önce yaklaşık 2 bin dolar daha yüksekti.

        ELMASIN FATURASI % 18 DÜŞTÜ

        Elmas almak isteyenler için 2015’te fatura önceki yıla göre yüzde 18 düştü. Hatta 2014 yılındaki zirve fiyatına göre düşüş yüzde 24 oldu. Fiyatlardaki bu düşüşün aynı seviyede olmasa da 2016’da da sürmesi bekleniyor. İki büyük üreticiden biri olan Rus Alrosa’nın De Beers’e göre daha şanslı olduğu kesin. Çünkü Alrosa kendi ülkesindeki ruble düşüşüne rağmen gelirlerini ağırlıklı olarak ABD doları üzerinden elde ediyor. Arz-talep dengesine gelince, buradaki rakamlar da Çin’in düşen talebinden etkilenmiş durumda. Önümüzdeki 5 ila 7 yıl küresel elmas üretimi yıllık ortalama yüzde 2 büyüyecek, ancak projeksiyonlara göre 2023’ten itibaren üretim artışı duracak. O zamana kadar fiyatlar düşüş baskısı altında yaşamaya devam edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ