Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Zeynel Bey Türbesi raylı sistemle kaydırılacak - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, GAP kapsamındaki Ilısu Barajı’nın hızla tamamlandığını belirterek, baraj nedeniyle su altında kalacak tarihi eserlerin kurtarılması için daha önce hiç denenmemiş yöntemler uygulayacaklarını anlattı. Hasankeyf’te bulunan Zeynel Bey Türbesi’ni, kaydırarak başka bir bölgeye taşıyacaklarını belirten Eroğlu, “Özel olarak tasarlanan ve ilk defa uygulanacak raylı sistem kullanacağız. İlk kez uygulanacak bu yöntemle türbeyi, barajın yanından kaydırarak kenara çekeceğiz” diye konuştu. Ilısu baraj havzasında bulunan tarihi kentin zemininde kayma yaşandığını belirten Eroğlu, “Bizim işimiz değil ama ileride, ‘Baraj yapıldı burası kayıyor’ denilmesin diye zemin ıslahı çalışmaları da yapıyoruz. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yürütüyoruz” dedi. “Hasankeyf ile ilgili muhteşem bir arkeolojik çalışma yaptık” diyen Eroğlu, şunları söyledi: “Mesela Tarihi Artuklu Köprüsü’nün taşları tamamen alınmış ve gecekondu yapımında kullanılmış. Biz onun bir benzerini yapacağız. Kültür Bakanlığı projeyi onaylıyor; onların görüşleri istikametinde biz yapıyoruz. İşler kısa zamanda bitirilecek.” Eroğlu, Ilısu Barajı’nın yüzde 75 oranında tamamlandığını söyledi. TERÖR SALDIRILARI Güneydoğu’da baraj inşaat alanlarına yönelik terör saldırılarının eskisi kadar olmadığını belirten Eroğlu, “Artık devlet orada her noktaya hâkim. Hükümet, Genelkurmay ve Emniyet Teşkilatı’mız sivil vatandaşa zarar vermemek için hassas davranıyor. Çünkü orada halkın bir kısmını kalkan olarak kullanıyorlar. Vatandaşları-mızın canını, malını korumak için asker orada. Biz barajları yapmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

        ‘BARAJLAR KRALI ARTIK BİZ OLDUK!’

        “Büyük barajlar inşa ettik” diyen Eroğlu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e, “Barajlar Kralı” denildiğini hatırlattığımızda, “Artık o değişti. Bunu bizim için diyorlar” esprisini yaptı. Yapımı süren Yusufeli Barajı’nın, 270 metre yüksekliğinde olacağını hatırlatan Eroğlu, “Bu en yüksek baraj olacak. Rekoru, ilk olarak 249 metre yüksekliğindeki Deriner Barajı ile kırmıştık. Kendi rekorlarımızı kırıyoruz. Büyük barajların tamamını bitiriyoruz, 284 büyük barajı bitirdik, 78 baraj kaldı. Yeni hedefim kalan barajları da bitirmek ve 2019 yılının sonuna kadar 1071 sulama göleti yapmak. Barajlar, göletler olmasa hiçbir yere su veremeyiz. Şu anda kullanılan 7 baraj yapılmamış olsaydı İstanbul susuz kalacaktı” diye konuştu.

        ÖZEL BİR YÖNTEMLE KENARA ÇEKİLECEK

        Bakan Veysel Eroğlu, Hasankeyf’te bulunan Zeynel Bey Türbesi’nin özel olarak tasarlanan ve ilk defa uygulanacak raylı sistemle kenara çekileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ