Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çocukla seyahat için 7 öneri - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Güntay ŞİMŞEK / HABERTÜRK CUMARTESİ
        Çocukla sorunsuz ve keyifli seyahat etmenin en önemli ve ilk şartı hazırlıklı olarak yola çıkmaktır. 2 yaşını doldurmuş, 12 yaşından küçüklerin, çocuk yolcu olarak kabul edildiğini not ederek onları bebek yolculardan ayıralım. Zira başta Türk Hava Yolları olmak üzere dünyadaki bütün havayollarının 0-2 yaş arası olarak kategorize ettikleri bebeklerle seyahat daha zor.

        2

        Bebeklerle uçuşun iyi geçmesi için önerilerimiz de çok daha farklı olacaktır. Ancak 2-12 yaş arasındaki çocuk yolculara yönelik de şüphesiz yaş farkına göre dikkate alınması gereken hususlar var. Her halükârda, kaç yaşında olursa olsun, çocuk yolcular ayrı koltukta seyahat ettiklerinden, onları da bir birey gibi düşünerek hazırlık yapılması gerekiyor. Diğer püf noktalarına gelince;

        3

        1- Çocuğu önceden uçuşa hazırlayın

        Seyahatiniz için uzun bir süre varsa birkaç gün öncesine kadar çocuğunuza bu seyahat planından bahsetmeyin. Birkaç gün kala ise başta psikolojik olmak üzere her açıdan hazırlanabilmesi için nereden nereye ve niçin uçuş yapacağınızı anlatın. Ve kendine ait bir çanta hazırlamasını söyleyin. Ayrıca her havayolunun da çocuklar için özel hediyeler verdiğini dikkate alarak çantasını tıka basa doldurmamasına dikkat edin.

        4

        2- Rahat ve renkli giydirin

        Çocuğunuzla uçuşun iyi geçmesi için rahat ve ev ortamında giydiği giysileri tercih edin. Yedeklerini de yanınıza alın. Ev ortamı kıyafetlerinin çocukları psikolojik olarak rahatlatacağını dikkate alarak çok özel kıyafetleri tercih etmeyin. Hareketli çocukların havalimanlarında takibini yapabilmek için de kolay fark edilen sevdiği canlı renkteki elbiseleri giydirin.

        5

        3- Az oyuncak ve kitap alın

        Çocuklar uzun yolculuklarda, sevdiği oyuncaklarla, boyama kitapları, kalemler ve masal kitaplarıyla meşgul olurlar. Ancak yolculukları, çocukların yeni çevreleri keşfetme ve gözlemleme şansı olarak görmek ve meraklarını uyandırmak da gerekiyor. Bu sebeple koltuğa oturduğunda kemeri keşfetmesine, koltuk cebinde yer alan güvenlik talimatlarının yer aldığı kartları incelemesine, uçak içi dergilere göz atmasına fırsat verin. Böylelikle kendilerini büyümüş hissedecekler, etrafındaki kalabalığın bir parçası olduklarını hissetmek keyiflerini yerine getirecektir. Bu sebeple fazla oyuncak yanınıza almayın!

        6

        4- Yiyecek ve atıştırmalıkları unutmayın

        Uçakta verilen yiyecek ve içecekleri yok sayarak çocuğunuzun en sevdiği içecek ve yiyeceklerden yeteri kadar yanınıza almayı ihmal etmeyin. Şeker, cips ya da çerez gibi şeylerden uzak durun. Pek çok havayolu şirketi de yanlış bir uygulama olarak çocuklara yemek öncesi veya esnasında kek ve çikolata vermek gibi bir hataya düşüyor. Bu sebeple salatalık, havuç, kuru meyve, peynir gibi bazı atıştırmalıkları yanınıza alın. Seyahat öncesinde çocuğunuzun açlığını bunlarla gidererek, yolculuğa başlamasını sağlayın.

        7

        5- Uygun uçuş saati seçin

        Çocuğunuzla seyahatte dikkat edeceğiniz hususların en başında uçuş saatlerine dikkat etmek geliyor. Uykusuz veya uykusunu almamış çocukla seyahatin sıkıntılı başlayıp öyle de biteceğini unutmayın. Eğer imkânlar dâhilindeyse, uçuş saatinizi buna göre ayarlayın. Ayrıca uçuş saatiyle, uyku saatini denk getirmenizde başka bir tercih olabilir.

        8

        6- Uçuş öncesi fiziksel aktiviteye dikkat

        Vücudumuz fiziksel aktiviteler ve egzersiz sonrası endorfin ve adrenalin salgılar. Bu salgılamalar, kendimizi çok iyi hissetmemizi sağlar ve vücudumuz zinde olur. Eğer yolculuk öncesi çocukların sağa sola koşturup enerji harcamasına izin verirseniz, sonrasında yolculuk boyunca birkaç saat yerinde sakin bir şekilde oturmasını bekleyemezsiniz. Çocuğunuzun, uçuş öncesi havalimanında fazla hareket etmesine izin vermeyin, sakin bir şekilde oturmasını sağlayıp oyuncaklarıyla oynamasına, etrafı, uçakları ya da varsa havalimanındaki televizyonları seyretmesine izin verin. Yolculuk esnasında çocuğunuzda ilk esnemeyi gördüğünüz an, uykuya dalmasını sağlayan şartları hayata geçirin.

        9

        7- Elektronik cihazları unutmayın

        Seyahat öncesi çocuğunuzun ilgi alanı doğrultusunda oyun müzik, çizgi film gibi materyalleri elektronik cihazlarınıza indirin. Bu sayede zamanı keyifli geçirmesini ve yüzünde bir tebessüm oluşmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle uzun uçuşlarda uçak içi eğlence sistemini keşfetmesine yardımcı olun. Yüzlerce TV programı, müzik ve oyun yüklü olan bu sistemlerin nimetlerinden mutlaka faydalanın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ