Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Doğalgaz faturaları vadesiz bölünecek - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        5.6 milyon abonesi bulunan İGDAŞ, doğalgaz faturalarını vade farkı olmadan 3 taksite bölecek. Uygulamanın detayları henüz netlik kazanmadı. Ancak faturaların yüklü geldiği kış aylarını kapsaması öngörülüyor.

        ANLAŞMALI BANKALAR HANGİLERİ?

        Anlaşmalı bankalar arasında Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, İş Bankası, Yapı Kredi, Burganbank, TEB ve Vakıflar Bankası yer alıyor. Bu bankalardan kredi kartıyla vade farksız 3 taksit yapılacak. Katılım şartları bankadan bankaya farklılık gösteren kampanya hakkında daha detaylı bilgiye www.igdas.com.tr adresinden ve bankaların şubelerinden ulaşılabilir.

        BANKALAR ARASI FARKLAR OLABİLECEK

        Kampanyaya dahil bankalardan Denizbank, Garanti Bankası, TEB ve Burganbank’ta bir alt sınır olmaksızın tüm faturalara vade farksız kredi kartına 3 taksit avantajı sunacak. Vakıflar Bankası 50 TL’lik limitle taksit kampanyasını uygularken Akbank, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası 100 TL’lik limit arayacak. HSBC Bank ise en az 250 TL ve üzeri faturaları 3 takside bölünecek.

        KAMPANYA KIŞ AYLARINI KAPSIYOR

        Taksit uygulamasının, ağırlıklı olarak kış aylarını kapsadığı öğrenildi. Bankalarla yapılan anlaşma gereği, faturaların kabarık geldiği kış aylarında yapılan taksit uygulaması ödeme kolaylığı amaçlayor. İstanbul'da evlerde yıllak kullanılan doğalgazın bedeli ise 1000 lira olarak hesaplanıyor.

        SABİT ÖDEME SİSTEMİ NEDİR?

        Ayrıca İGDAŞ'ın 'Sabit Ödeme Sistemi' bulunuyor. Kış aylarında yükselen doğalgaz kullanımı, bu dönemde faturaların da yükselmesine neden oluyor. İGDAŞ, ısınma faturasını uzun bir döneme yayarak daha küçük parçalar halinde ödenmesini sağlıyor. Ayrıca abone Sabit Ödeme Sitemi’ne geçerek son ödeme tarihini kendisi belirliyor ve böylece bütçesini ödeme tarihine göre ayarlayabiliyor.

        UYGULAMA NASIL BAŞLIYOR?

        Doğalgaz kullanımına geçmiş olan abonenin varsa geçmiş tüketimine bakılıyor, eğer geçmiş tüketimi yoksa (yeni kullanıcı ise) kendi sınıfındaki diğer abonelere göre tüketim miktarı belirleniyor. Sabit Ödeme Sistemi’ne geçerken yapılan sözleşmede abone tarafından belirlenen son ödeme tarihine göre aylık olarak sabit tüketimli fatura tahakkuk ediliyor.

        BU SİSTEME KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

        Sabit Ödeme Sistemi’ne aşağıdaki şartları sağlayan tüm evsel ve ticari aboneler başvurabilir:

        • Doğalgaz kullanımına geçmiş olmak,

        • Fatura borcu bulunmamak, (Abonenin ödenmemiş faturası varsa son ödeme tarihini geçmemiş olması gerekmektedir.)

        • Kendi adına başvuruda bulunmak.

        BAŞVURULAR NEREDE YAPILABİLİR?

        Sabit Ödeme Sistemi ile ilgili başvurular, www.igdas.com.tr adresinden, 153 numaralı Çağrı Merkezi'ni arayarak veya İGDAŞ Hizmet Binalarındaki “Tahakkuk ve Tahsilat Takip Şeflikleri”nden yapılabilir.

        GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

        • Kimlik Fotokopisi, T.C. Kimlik Numarası,

        • Doğalgaz Tesisat Numarası

        NOT:

        1) Merkezi sistem ısınma yapan bina başvurularında, apartman yöneticisinden yetkili olduğuna dair karar defteri ve apartman kaşesi,

        2) Ticari başvurularda, yetki belgesi, imza sirküleri, kaşe,

        3) Sözleşmenin 3. şahıslar tarafından yapılmak istenmesi durumunda noterden vekâletname alınması.

        DİKKAT:

        Sabit Ödeme Sistem Sözleşmesi, sözleşmenin yapıldığı tarihe göre belli bir süreyi (12 ay veya üzeri) kapsar. Abonenin sözleşme bitiminde herhangi bir başvuruda bulunmaması halinde sözleşme kendiliğinden yenilenir. Abonenin sistemden çıkmak veya sözleşmeyi fesih etmek istemesi (taşınma, ölüm vs.) durumunda mahsuplaşma yapılarak sözleşme sona erdirilir.

        Müşteri istediği bir tarihte Sabit Ödeme Sistemi'nden çıkabilir. Sabit Ödeme Sistemi'nden çıkan bir Müşteri, girmiş olduğu dönem sona ermeden tekrar bu sisteme giriş yapamaz. Sabit Ödeme Sistemi'ne kabul tarihinden itibaren mahsuplaşma tarihine kadar süreçte sabit faturalarda yeralan "düzeltme katsayısı" - "ortalama birim fiyat" - "ortalama üst ısıl değer" değişimlerinden kaynaklanacak farklar mahsuplaşmada dikkate alınır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ