Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Boeing Türkiye'den yılda 100 milyon dolarlık parça alıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'de ilk uçaklarının 1945'te hizmete girdiğini söyleyen Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın Işıl, "Şirketimiz kuruluşunun 100'üncü yılını, Türkiye'de de 70'inci yılını kutluyor. Halen Türkiye'de 250 yolcu uçağımız havayollarında uçuyor. Biz burada sadece uçak satmaya değil, sanayiden eğitime, sosyal sorumluluk projelerinden ortaklığa kadar farklı alanlarda birlikte değer üretiyoruz" dedi.

        Her hafta Boeing'ten sivil veya askeri projeler için 50 ila 100 kişinin Türkiye'ye geldiğine dikkat çeken Işıl, "Havacılık sanayi, yılda 100 milyon dolarlık parça üretiyor. Bu parçalar iniş takımlarından yolcu uçaklarının kanat uçlarına kadar bir çok alanda kullanılıyor. İki bin beş yüz kişilik istihdam oluşturuyoruz. Ancak bu yeterli değil. Daha fazla iş birliği yapmak, Türkiye'nin ihracatına bunun kat ve kat fazlası destek vermek istiyoruz" diye konuştu.

        Halen Boeing'e TAI, Kale, Alp Havacılık, Aselsan, Havelsan, Coşkunöz, PFW, Fokker Elmo, Ayesaş'ın da aralarında bulunduğu imalatçılar parça üretiyor. Işıl, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Bursa merkezli bu şirketlerin sayılarının artmasının gerektiğinin altını çizdi ve ekledi:

        "Havacılık sanayi zor bir kol. Sertifikasyon gerekiyor. Bunun için yol gösteriyoruz. Ancak en önemli konu eğitim. Türkiye genç nüfusa sahip. İyi eğitim, yüksek standartlar sadece Boeing için değil, dünyaya Türkiye'nin kapılarını açacaktır. Boeing olarak 10 yılda 140 bin üniversite öğrencisinin yetişmesine katkıda bulunduk. Ortak onlarca proje geliştirildi."

        BOEİNG UÇAKLARIN YÜZDE 30'U ABD'DE YAPILIYOR

        Geçmişte askeri projelerinden alınan off-set programları ile Türkiye'de parça üretiminin yapıldığını belirten Işıl, "Bu iyi bir temel oluşturdu. Sırada dünya ile rekabet edilerek alınan işler var. Bir Boeing yolcu uçağının ancak yüzde 30'u ABD'de üretiliyor. Gerisi dünyanın dört bir tarafından imalat hattına ulaşıyor. Neden Türkiye payını artırmasın? Bunun için insan kaynağı ve beyin gücü çok önemli" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ