Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dev şirketler birer bire yıkılıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Düşen petrol fiyatları enerji sektörünü sarsmaya devam ediyor. BP’nin 2 gün önce 7 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamasının ardından dün de Shell 10 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Firma 2015'te net kârının bir önceki yıla göre yüzde 87 azalarak 1.94 milyar dolar olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamaya göre 2015'in tamamında sermaye harcamaları 2014'e göre 8.4 milyar dolar azalarak 28,9 milyar dolara geriledi. Çok da parlak olmayan bu mali sonuçlara rağmen temettü dağıtacağını açıklayarak yatırımcılarını rahatlattı. Bu açıklama şirketin Londra borsasında işlem gören hisselerinin yüzde 5’in üzerinde değer kazanmasına yol açtı.

        2008'DEN BERİ İLK KEZ ZARARDA

        İsviçreli finans devi Credit Suisse 2015 yılında 2008 krizinden beri ilk defa zarar ettiğini açıkladı. Bankanın zararı 2.94 milyar dolar oldu. Hisseler 1992 yılından beri en düşük seviyesine geriledi. Temmuz ayında göreve geldiğinde stratejilerini ‘servet yönetimine odaklanmak’ olarak açıklayan Credit Suisse CEO’su Tidjane Thiam “Piyasaların zorlu bir döneminde yeni stratejimizi uyguluyoruz. Buna rağmen önceden açıkladığımız hedeflerimizde bir değişiklik olmadı” diye konuştu. Banka 2 yıl içinde 4000 çalışanının işine son verecek.

        140 YILLIK TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK ZARAR

        Japon teknoloji ve altyapı devi Toshiba mart ayında sona erecek mali yıl için öngörülerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl, muhasebe skandalıyla sarsılan firma söz konusu dönemde 6 milyar dolar zarar beklediğini duyurdu. Bu tahmin gerçekleşirse şirket 140 yıllık tarihindeki en büyük zararı etmiş olacak. Toshiba bunun yanında kâr etmeyen bölümlerini elden çıkarmak için çalışmalara devam ettiğini söyledi. Toshiba’nın piyasa değeri son 6 ayda yüzde 47 düştü. Ancak zarar eden bölümlerini elden çıkaracağını açıklamasıyla dün hisseleri yüzde 2 yükseldi.

        KANADA DEVİ DE PETROLLE YIKILDI

        Kanada’nın en büyük petrol üreticisi Suncor da düşen petrol fiyatlarının mağduru oldu. Firma 2015'in son çeyreğinde 2 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Suncor 2016 yılı yatırım bütçesini de 6.5 milyar dolardan 6 milyar dolara düşürdüğünü duyurdu. Petrol devi geçtiğimiz ay ülkesindeki en büyük rakibi Canadian Oil Sands’i 6.6 milyar dolara satın aldığını duyurmuştu. Bu satın alma onaylandığında iki şirketin birleşmesiyle önemli işten çıkarmaların yaşanması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ